Vakantiewerk

Vakantiewerk van Pay For People

Door: Pay For People  10-04-2009
Trefwoorden: Salarisadministratie, Loonadministratie, Payroll

De periode voor de vakantiewerkers staat weer voor de deur. Wij brengen u graag op de hoogte van de huidige regels omtrent het aannemen van vakantiekrachten.


Vakantiewerk is tijdelijk werk van maximaal 6 weken in de zomermaanden juni tot en met september. Dit soort werk wordt vaak door jongeren uitgevoerd. Zij mogen van de wet niet elk type werk uitvoeren, de minimum leeftijd voor vakantiewerk is 13 jaar en u moet zich houden aan de minimumlonen die wettelijk bepaald zijn.


13, 14 en 15 jaar
De minimumlonen zijn voor jongeren vanaf 15 jaar geldig. Met 13 en 14-jarigen kunnen werkgevers mondelinge afspraken maken over het loon. Deze leeftijdsgroep mag niet zelfstandig werken zonder toezicht van een volwassene. Onder toezicht fruit en dergelijke plukken, vakken vullen, auto’s wassen of bollen pellen is toegestaan. Nachtwerk is niet toegestaan. Bovendien gelden er regels voor de werktijden. Wie 13 of 14 jaar is mag maximaal 7 uur per dag werken tussen 07.00 en 19.00 uur, met een maximum van 35 uur per week. Wie 15 jaar is mag maximaal 8 uur per dag werken, maximaal 40 uur per week.


16 en 17 jaar
In grote lijnen mogen jongeren in deze leeftijdscategorie al veel soorten vakantiewerk doen, als het maar niet slecht is voor de gezondheid. Wanneer er in enig opzicht risico’s aan het werk zijn verbonden, is toezicht door een ervaren werknemer noodzakelijk. Zij hebben recht op het minimum jeugdloon. Nachtwerk is niet toegestaan. Jongeren van 16 of 17 jaar mogen maximaal negen uur op een dag werken, met een maximum van 45 uur per week en 160 uur per vier weken.


18 jaar en ouder
Voor de achttienjarige is al het vakantiewerk toegestaan, dat in Nederland ARBO- technisch is toegelaten. Maximaal 12 uur per dienst, met een maximum van 60 uur per week. Ook overwerk is toegestaan.


De arbeidsinspectie controleert de naleving van deze regels. Mocht u in overtreding zijn, dan kunnen er fikse boetes worden uitgeschreven. Heeft u hulp nodig bij het netjes inregelen van uw vakantiekrachten? Pay for People kan de complete loonadministratie uit uw handen nemen. U kunt door ons voor een laag tarief uw vakantiekrachten laten verlonen.

Trefwoorden: Loonadministratie, Payroll, Payrollen, Payrolling, Salarisadministratie, Vakantiekrachten