De OOGbus brengt oogzorg dichtbij

Door: Philogirl  09-10-2008

Verminderde kwaliteit van leven
Van alle bewoners van verzorgingshuizen heeft 50% een verminderd gezichtsvermogen wat, buiten een verhoogde kans op valincidenten, ook een vermindering van de kwaliteit van leven tot gevolg heeft. Door een eenvoudige brilaanpassing of bijvoorbeeld een staaroperatie kan dit vaak verholpen geworden. Het gezichtsvermogen, en dus ook de kwaliteit van het leven, wordt daarmee een stuk verbeterd.

De OOGbus
De OOGbus is ingericht met alle moderne oogheelkundige apparatuur zodat metingen van oogboldruk, oogsterkte en controle van de binnenzijde van het oog vakkundig kunnen worden uitgevoerd. Na het onderzoek door de optometrist van de OOGbus ontvangt de cliënt indien noodzakelijk een doorverwijzing naar een opticien, optometrist of de huisarts. Cliënten waarbij geen afwijkingen worden geconstateerd ontvangen binnen twee jaar opnieuw een uitnodiging voor een bezoek aan de OOGbus.
Ziektekostenverzekerden van CZ boven de 60 jaar ontvangen een uitnodiging voor dit onderzoek. Het komende jaar verwacht de OOGbus 7000 personen te kunnen onderzoeken.

Onthulling OOGbus
De OOGbus wordt onthuld op 9 oktober, World Sight Day, door mw. Van Bennekom (directeur langdurige zorg en adjunct directeur-generaal langdurige zorg Ministerie van VWS) en dhr. Sol (financieel directeur Het Oogziekenhuis Rotterdam) om 12.00 uur, Schiedamse Vest 160 Rotterdam. De eerste onderzoeken starten om 15.30 uur bij Verzorgingshuis Mauritshof, Klundert.

Het Oogzorgnetwerk
Het Oogzorgnetwerk is een initiatief van Het Oogziekenhuis Rotterdam om de oogheelkundige zorg in Nederland te verbeteren. Het Oogziekenhuis Rotterdam is, net als onder andere de Reinier de Graaf Groep in Delft/Voorburg en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, onderdeel van dit netwerk. Het Oogzorgnetwerk is genomineerd als Zorgonderneming van het jaar 2008 door Zorgvisie.

===================================================================

Meer informatie over de OOGbus staat vanaf 9 oktober op www.oogbus.nl. Met informatie over Het Oogzorgnetwerk staat op www.oogzorgnetwerk.nl, meer informatie over CZ vindt u op www.cz.nl.
Nadere inlichtingen krijgt u van Claudia de Ligt, secretariaat Het Oogzorgnetwerk, 06 14 39 24 66, c.deligt@oogzorgnetwerk.nl en/of Dirk-Jan Westerwoudt, persvoorlichting CZ, 06 229 953 25

Beeldmateriaal
Bijgesloten is een illustratie van de OOGbus. Op verzoek kunnen we u aanvullend beeldmateriaal toesturen.

Interviews en privacy
Graag zien wij u op de eerste screening van cliënten met mogelijkheid tot interviews om 15.30 bij Verzorgingshuis de Mauritshof, Prins Willemstraat 4 4791 JR Klundert. We verzoeken u vriendelijk de privacy van onze cliënten tijdens het onderzoek te respecteren.