De OOGbus komt naar Groningen!

De OOGbus komt naar Groningen! van Philogirl

Door: Philogirl  25-03-2009

In het kader van het symposium 75 Jaar Blindheidbestrijding in Nederland dat op donderdag 26 maart in het Groningse Martiniplaza plaatsvindt, staat de OOGbus van 11:00 tot 14:00 bij verzorgingshuis Hamrikheem aan de Soendastraat in Groningen.

Bewoners kunnen in de OOGbus terecht voor een optometrisch onderzoek ter controle op eventuele oogafwijkingen.
Met het symposium willen organisaties aandacht vragen voor vermijdbare en onnodige slechtziendheid en blindheid in Nederland. De bijeenkomst vindt plaats tijdens de NOG-dagen, het congres van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap voor oogheelkundig Nederland.

De OOGbus brengt oogzorg dichtbij
De OOGbus, een initiatief van Het Oogzorgnetwerk en zorgverzekeraar CZ, brengt oogzorg dichtbij.
De OOGbus stopt op afspraak bij verzorgingshuizen om bewoners en buurtbewoners te onderzoeken op mogelijke oogafwijkingen. Momenteel rijdt de OOGbus in een deel van Zuidwest-Nederland.

Verminderde kwaliteit van leven
Van alle bewoners van verzorgingshuizen heeft 50 procent een verminderd gezichtsvermogen dat leidt tot een verhoogde kans op valincidenten en vermindering van de kwaliteit van leven. Door een eenvoudige brilaanpassing of bijvoorbeeld een staaroperatie kan dit vaak verholpen geworden. Het gezichtsvermogen, en dus ook de kwaliteit van leven, wordt daarmee een stuk verbeterd.

De OOGbus
De OOGbus is ingericht met moderne oogheelkundige apparatuur waarmee metingen van oogboldruk, oogsterkte en controle van de binnenzijde van het oog vakkundig kunnen worden uitgevoerd. Na het onderzoek door de optometrist van de OOGbus ontvangt de cliënt indien noodzakelijk een verwijzing naar een opticien, optometrist of de huisarts. Ziektekostenverzekerden van CZ boven de 60 jaar ontvangen een uitnodiging voor dit onderzoek. Het komende jaar verwacht de OOGbus 7000 personen te kunnen onderzoeken. De OOGbus heeft in februari jongstleden de Oogfonds Innovatieprijs gewonnen.

Het Oogzorgnetwerk
Het Oogzorgnetwerk is een initiatief van Het Oogziekenhuis Rotterdam om de oogheelkundige zorg in Nederland te verbeteren. Het Oogziekenhuis Rotterdam is, net als onder andere de Reinier de Graaf Groep in Delft/Voorburg en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, onderdeel van dit netwerk. Het Oogzorgnetwerk is uitgeroepen tot Zorgonderneming van het jaar door Zorgmarkt.