De OOGbus verwelkomt 1000ste bezoeker!

Door: Philogirl  03-02-2009

De OOGbus brengt oogzorg dichtbij
Het Oogziekenhuis Rotterdam en zorgverzekeraar CZ hebben op 9 oktober 2008 de OOGbus geïntroduceerd, een initiatief dat oogzorg dichtbij brengt. De OOGbus stopt, op afspraak, bij verzorgingshuizen in Zuidwest-Nederland om bewoners en buurtbewoners te onderzoeken op mogelijke oogafwijkingen. De OOGbus is ingericht met moderne oogheelkundige apparatuur waarmee metingen van oogboldruk, oogsterkte en controle van de binnenzijde van het oog vakkundig kunnen worden uitgevoerd. Na het onderzoek door de optometrist van de OOGbus ontvangt de cliënt indien noodzakelijk een verwijzing naar een opticien, optometrist of de huisarts. Cliënten waarbij geen afwijkingen worden geconstateerd, wordt geadviseerd binnen twee jaar opnieuw een bezoek aan de OOGbus te brengen. Verzekerden van CZ boven de 60 jaar ontvangen een uitnodiging voor dit onderzoek. Het komende jaar verwacht de OOGbus 7000 personen te kunnen onderzoeken.

Verminderde kwaliteit van leven
Van alle bewoners van verzorgingshuizen heeft 50 procent een verminderd gezichtsvermogen dat, buiten een verhoogde kans op valincidenten, ook een vermindering van de kwaliteit van leven tot gevolg heeft. Door een eenvoudige brilaanpassing of bijvoorbeeld een staaroperatie kan dit vaak verholpen geworden. Het gezichtsvermogen, en dus ook de kwaliteit van het leven, wordt daarmee een stuk verbeterd.

Het Oogzorgnetwerk
Het Oogzorgnetwerk is een initiatief van Het Oogziekenhuis Rotterdam om de oogheelkundige zorg in Nederland te verbeteren. Het Oogziekenhuis Rotterdam is, net als onder andere de Reinier de Graaf Groep in Delft/Voorburg en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, onderdeel van dit netwerk. Het Oogzorgnetwerk is door Zorgmarkt uitgeroepen tot Zorgonderneming van het jaar.