DIT JAAR GEEN BLINDE OGEN DOOR VUURWERK MEER?!

Door: Philogirl  28-12-2011
Trefwoorden: Zorg

Rotterdam, 28 december - Tijdens de jaarwisseling komen er ieder jaar weer vele vuurwerkslachtoffers bij. Helaas is oogletsel een van de meest voorkomende vuurwerkletsels; zo kwamen er vorig jaar zelfs 16 blinde ogen bij. De preventiecampagne van HetOogziekenhuis die enkele jaren geleden gestart is, heeft inmiddels via Het Oogzorgnetwerk landelijk bereik gekregen. Samen met de partners uit dit oogheelkundige netwerk, de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven, het Oogfonds, Stichting Vuurwerkpreventie en het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap wordt het dragen van de vuurwerkbril actief gepromoot. De vuurwerkbril is speciaal ontwikkeld om oogletsel te voorkomen, beschermd tegen vuurwerk en kan letsel voorkomen bij zowel mensen die vuurwerk afsteken als omstanders. Op diverse scholen zijn deze weken gratis vuurwerkbrillen uitgedeeld. Zo hebben vandaag Hugo de Jonge (wethouder Onderwijs, Jeugd en Gezin - Gemeente Rotterdam) en Tjeerd de Faber (oogarts van Het Oogziekenhuis Rotterdam en woordvoerder van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap) vuurwerkbrillen uitgedeeld aan leerlingen van het Rotterdamse Scheepvaart en Transport College.
 
Sinds drie jaar wordt door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, het gezelschap waar alle oogartsen in Nederland bij aangesloten zijn, het aantal en de ernst van oogletsels veroorzaakt door vuurwerk landelijk geregistreerd. Opmerkelijk is dat het in 53 procent van de slachtoffers omstanders betrof. Verder is de helft van alle slachtoffers jonger dan 19 jaar. Uit deze cijfers blijkt dat mensen zich nog niet voldoende bewust zijn van de gevaren van vuurwerk in de ogen, aldus Tjeerd de Faber.
 
De volgende tips zijn dan ook op z’n plaats: realiseer je dat je andere mensen kunt raken als je vuurwerk afsteekt en realiseer je dat je geraakt kunt worden als je naar vuurwerk kijkt.
 
Ook dit jaar zet Het Oogzorgnetwerk samen met haar campagnepartners alles op alles om het aantal slachtoffers te beperken. Via een speciale actie geïnitieerd door Stichting Vuurwerkpreventie is het voor ondernemers en particulieren mogelijk om een basisschool door middel van sponsoring te voorzien van vuurwerkbrillen: www.gratisvuurwerkbril.nl. Op de afdeling Oogheelkunde van de aangesloten partnerziekenhuizen van Het Oogzorgnetwerk wordt de verkoop van deze brillen georganiseerd. En tot slot heeft Pearle Opticiens zich de afgelopen week ook aangemeld als samenwerkingspartner en meer dan 2500 vuurwerkbrillen beschikbaar gesteld. 

Trefwoorden: Zorg

Ander nieuws en updates van Philogirl

10-10-2012

Nog steeds meer dan 160 duizend Nederlanders onnodig blind of slechtziend

Ziekenhuizen aangesloten bij Het Oogzorgnetwerk besteden tijdens World Sight Day op 11 oktober uitgebreid aandacht aan het voorkomen van onnodige


03-10-2012

€ 1500 voor oogheelkunde in China

Tijdens de Oogzorgnetwerkdag op 27 september 2012 jl. in Lantaarn Venster te Rotterdam heeft het filmproject ‘Restoring the Light’ € 1500 ontvangen. Restoring the light belicht de snel verslechterende oogheelkundige situatie in ruraal China door de strijd en zoektocht van een lokale oogarts in beeld te brengen.


03-10-2012

€ 1500 voor oogheelkunde in China

Tijdens de Oogzorgnetwerkdag op 27 september 2012 jl. in Lantaarn Venster te Rotterdam heeft het filmproject ‘Restoring the Light’ € 1500 ontvangen. Restoring the light belicht de snel verslechterende oogheelkundige situatie in ruraal China door de strijd en zoektocht van een lokale oogarts in beeld te brengen.


19-09-2012

20 jaar ooglaseren in Rotterdam

20 jaar ooglaseren in Rotterdam


18-09-2012

Ziekenhuis Slinge één dag open

Ziekenhuis Slinge één dag open.


02-07-2012

Danielle Remmers opent Sport & Zien in Den Haag

Op zaterdag 30 juni jl. heeft Danielle Remmers, één van de beste beachvolleybalsters ter wereld, de Sport & Zien afdeling


Stem op de ‘Naar Het Oogziekenhuis’ app! van Philogirl thumbnail
13-04-2012

Stem op de ‘Naar Het Oogziekenhuis’ app!

Stem op de ‘Naar Het Oogziekenhuis’ app!


Nominatie dienstkleding Oogziekenhuis Corporate Fashion Award 2012 van Philogirl thumbnail
10-04-2012

Nominatie dienstkleding Oogziekenhuis Corporate Fashion Award 2012

De dienstkleding van Het Oogziekenhuis Rotterdam is genomineerd voor de Corporate Fashion Award 2012 in de categorie Health & Care.


27-03-2012

Speelgoed voor kinderen in oogziekenhuis

Rotterdam, 28 maart 2012 – Ieder jaar bezoeken 20.000 kinderen de polikliniek van Het Oogziekenhuis en worden 700 kinderen geopereerd


26-03-2012

Geniet van de zilte smaak van de Oesterbullet

Om zowel de oestergek als oesterfoob echter culinair te verleiden, is de ‘Oesterbullet’ ontwikkeld: een petite croquette gemaakt van oesters en zeewier waarin de smaakbeleving van de zilte zee is behouden.


13-03-2012

Kinderen door app beter voorbereid naar het oogziekenhuis

Dankzij nieuwe app kunnen kinderen beter voorbereid naar het oogziekenhuis.


13-03-2012

Start Internationale Glaucoomweek

Laat uw ogen controleren op Glaucoom tijdens de Internationale Glaucoom Week.


30-01-2012

21 blinde ogen door vuurwerk

Stijging percentage aantal ogen met blijvend letsel 23 januari 2012 – Tijdens de afgelopen jaarwisseling zijn helaas weer 21 ogen


25-01-2012

50.000e auto door valet parking Oogziekenhuis geparkeerd

Valet parking Oogziekenhuis groot succes voor patiënt, buurt en milieu


18-01-2012

Oogheelkunde Beatrixziekenhuis vijftiende partner Oogzorgnetwerk

Rotterdam – 18 januari 2012 - De oogheelkundige afdeling van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van de Rivas Zorggroep, is