Nog steeds meer dan 160 duizend Nederlanders onnodig blind of slechtziend

Door: Philogirl  10-10-2012
Trefwoorden: Zorg

Ziekenhuizen aangesloten bij Het Oogzorgnetwerk besteden tijdens World Sight Day op 11 oktober uitgebreid aandacht aan het voorkomen van onnodige slechtziend- en blindheid. In Nederland is naar schatting 56% van alle blind- en slechtziendheid te voorkomen of te behandelen en dus vermijdbaar. Samen met haar partners wil Het Oogzorgnetwerk meer bewustzijn creëren over de oorzaken en mogelijkheden om door vroegtijdige opsporing oogaandoeningen te kunnen voorkomen. 85% van alle visuele beperkingen in Nederland komt voor bij mensen van 50 jaar en ouder. Slechtziendheid wordt vooral door ouderen vaak als onvermijdelijk beschouwd, maar veelal kan het gezichtsvermogen al door een eenvoudige behandeling of het aanmeten van een bril al verbeteren.  

Initiatieven van Oogzorgnetwerkpartners
Het Flevoziekenhuis, het Antonius Ziekenhuis Sneek, het Westfriesgasthuis, het Deventer Ziekenhuis en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis zetten op World Sight Day een OOGbus in hun regio in. In de OOGbussen wordt door een optometrist een gratis oogtest uitgevoerd bij genodigden of belangstellenden.

Daarnaast organiseren het Westfriesgasthuis, het Antonius Ziekenhuis Sneek, het Flevoziekenhuis, het Slingeland Ziekenhuis, Ziekenhuisgroep Twente locatie Almelo en Het Oogziekenhuis Rotterdam een informatiemarkt of bieden zij diverse voorlichtingsmogelijkheden. Samenwerkingspartner Ergra Low geeft op diverse locaties patiënten en bezoekers meer informatie over hulpmiddelen waarmee het dagelijks leven bij slechtziend- en blindheid eenvoudiger gemaakt kan worden en revalidatieinstellingen Koninklijke Visio en Bartiméus lichten voor over het leren omgaan met slechtziend- en blindheid. Daarnaast zijn op diverse locaties patiëntenverenigingen aanwezig om voorlichting te geven over diverse oogaandoeningen en worden er oogtests uitgevoerd. En tot slot zal Het Oogzorgnetwerk dit jaar een ludieke actie laten plaatsvinden bij enkele van haar partners.

World Sight Day
World Sight Day is een jaarlijks terugkerende dag, georganiseerd door VISION 2020. Tijdens deze dag worden wereldwijd diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te geven aan vermijdbare blind- en slechtziendheid. Vision 2020: The Right to Sight heeft zich tot doel gesteld vermijdbare blindheid en slechtziendheid uit te bannen voor het jaar 2020, omdat iedereen op aarde recht heeft op een goed gezichtsvermogen. VISION 2020 is een wereldwijd initiatief van o.a. de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
 
Waarom aandacht voor World Sight Day
Naar schatting waren in 2010 ongeveer 320.000 mensen in Nederland slechtziend of blind. Bij 56% van deze mensen zou dit slechte zicht te behandelen zijn of had zelfs voorkomen kunnen worden. Inmiddels is ook aangetoond dat in verhouding meer ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen slecht zien ten opzichte van de rest van de bevolking. De belangrijkste oorzaken van slechtziendheid zijn: cataract (al of niet in combinatie met een andere oogafwijking, 78%), leeftijdsgebonden maculadegeneratie (38%), glaucoom (5%) en diabetische retinopathie (5%) (de Winter et al., 2004). Ook bleek dat 42% van de slechtzienden geen of een verkeerde bril of een verkeerd optisch hulpmiddel had en 65% behandelbaar was met een staaroperatie of gebaat was bij hulpmiddelen. Uit onderzoek is verder gebleken dat slechtziendheid een belangrijke negatieve invloed heeft op het dagelijks leven van mensen. Omdat door de vergrijzing in Nederland het aantal ouderen de komende tien jaar verder zal toenemen, zal ook het aantal ouderen met een visuele beperking stijgen tot naar schatting 378.000 in 2020.

Het Oogzorgnetwerk
Het Oogzorgnetwerk is een initiatief van Het Oogziekenhuis Rotterdam om de oogheelkundige zorg in Nederland te verbeteren. Het Oogziekenhuis Rotterdam is, net als onder andere de Reinier de Graaf Groep in Delft/Voorburg en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, onderdeel van dit netwerk.
_______________________________________________________________
Voor de redactie
Nadere inlichtingen kunt u ontvangen van Jolanda Verwaal, Adviseur Oogzorgnetwerk, via telefoonnummer 010-4023400. Meer informatie over het Oogzorgnetwerk kunt u vinden op de website:

Voor beeldmateriaal op hoge resolutie en interviews met betrokkenen, kunt u contact opnemen met Maaike van Zuilen, 06 – 456 32 117, .

Trefwoorden: Zorg

Ander nieuws en updates van Philogirl

03-10-2012

€ 1500 voor oogheelkunde in China

Tijdens de Oogzorgnetwerkdag op 27 september 2012 jl. in Lantaarn Venster te Rotterdam heeft het filmproject ‘Restoring the Light’ € 1500 ontvangen. Restoring the light belicht de snel verslechterende oogheelkundige situatie in ruraal China door de strijd en zoektocht van een lokale oogarts in beeld te brengen.


03-10-2012

€ 1500 voor oogheelkunde in China

Tijdens de Oogzorgnetwerkdag op 27 september 2012 jl. in Lantaarn Venster te Rotterdam heeft het filmproject ‘Restoring the Light’ € 1500 ontvangen. Restoring the light belicht de snel verslechterende oogheelkundige situatie in ruraal China door de strijd en zoektocht van een lokale oogarts in beeld te brengen.


19-09-2012

20 jaar ooglaseren in Rotterdam

20 jaar ooglaseren in Rotterdam


18-09-2012

Ziekenhuis Slinge één dag open

Ziekenhuis Slinge één dag open.


02-07-2012

Danielle Remmers opent Sport & Zien in Den Haag

Op zaterdag 30 juni jl. heeft Danielle Remmers, één van de beste beachvolleybalsters ter wereld, de Sport & Zien afdeling


Stem op de ‘Naar Het Oogziekenhuis’ app! van Philogirl thumbnail
13-04-2012

Stem op de ‘Naar Het Oogziekenhuis’ app!

Stem op de ‘Naar Het Oogziekenhuis’ app!


Nominatie dienstkleding Oogziekenhuis Corporate Fashion Award 2012 van Philogirl thumbnail
10-04-2012

Nominatie dienstkleding Oogziekenhuis Corporate Fashion Award 2012

De dienstkleding van Het Oogziekenhuis Rotterdam is genomineerd voor de Corporate Fashion Award 2012 in de categorie Health & Care.


27-03-2012

Speelgoed voor kinderen in oogziekenhuis

Rotterdam, 28 maart 2012 – Ieder jaar bezoeken 20.000 kinderen de polikliniek van Het Oogziekenhuis en worden 700 kinderen geopereerd


26-03-2012

Geniet van de zilte smaak van de Oesterbullet

Om zowel de oestergek als oesterfoob echter culinair te verleiden, is de ‘Oesterbullet’ ontwikkeld: een petite croquette gemaakt van oesters en zeewier waarin de smaakbeleving van de zilte zee is behouden.


13-03-2012

Kinderen door app beter voorbereid naar het oogziekenhuis

Dankzij nieuwe app kunnen kinderen beter voorbereid naar het oogziekenhuis.


13-03-2012

Start Internationale Glaucoomweek

Laat uw ogen controleren op Glaucoom tijdens de Internationale Glaucoom Week.


30-01-2012

21 blinde ogen door vuurwerk

Stijging percentage aantal ogen met blijvend letsel 23 januari 2012 – Tijdens de afgelopen jaarwisseling zijn helaas weer 21 ogen


25-01-2012

50.000e auto door valet parking Oogziekenhuis geparkeerd

Valet parking Oogziekenhuis groot succes voor patiënt, buurt en milieu


18-01-2012

Oogheelkunde Beatrixziekenhuis vijftiende partner Oogzorgnetwerk

Rotterdam – 18 januari 2012 - De oogheelkundige afdeling van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, onderdeel van de Rivas Zorggroep, is