OOGbus wint Oogfonds Innovatieprijs!

OOGbus wint Oogfonds Innovatieprijs! van Philogirl

Door: Philogirl  06-02-2009

OOGbus wint Oogfonds Innovatieprijs!
De OOGbus van het Oogzorgnetwerk heeft tijdens de ZieZo-beurs op 5 februari de Oogfonds Innovatieprijs mogen ontvangen uit handen van Jhr. mr. J.F.Th. van Valkenburg, voorzitter Raad van Bestuur Stichting Oogfonds. De Oogfonds Innovatieprijs wordt jaarlijks uitgereikt en is bestemd voor het meest vernieuwende project voor blinden en slechtzienden. De jaarlijkse prijs is aan de OOGbus uitgereikt aangezien de OOGbus door Stichting Oogfonds wordt gezien als een belangrijke, laagdrempelige voorziening om onnodige slechtziendheid en blindheid terug te dringen.

De OOGbus brengt oogzorg dichtbij

De OOGbus, een initiatief van Het Oogzorgnetwerk en zorgverzekeraar CZ, brengt de oogzorg dichtbij. De OOGbus stopt, op afspraak, bij verzorgingshuizen in een deel van Zuidwest-Nederland om bewoners en buurtbewoners te onderzoeken op mogelijke oogafwijkingen. Uit de eerste evaluatie is gebleken dat 30 procent van de bezoekers van de OOGbus wordt doorverwezen naar de opticien, optometrist of huisarts. Dit onder andere vanwege geconstateerde oogafwijkingen als staar en glaucoom, maar ook vanwege een niet optimale brilsterkte.
Verzekerden van zorgverzekeraar CZ boven de 60 jaar die wonen in de regio waar de OOGbus op dit moment rijdt, ontvangen een uitnodiging voor dit onderzoek. Het komende jaar verwacht de OOGbus 7000 personen te kunnen onderzoeken.

Moderne apparatuur
De OOGbus is ingericht met alle moderne oogheelkundige apparatuur zodat metingen van oogboldruk, oogsterkte en controle van de binnenzijde van het oog vakkundig kunnen worden uitgevoerd. Na het onderzoek door de optometrist van de OOGbus ontvangt de cliënt indien
noodzakelijk een doorverwijzing naar een opticien, optometrist of de huisarts. Cliënten waarbij geen afwijkingen worden geconstateerd, wordt geadviseerd binnen twee jaar opnieuw een bezoek aan de OOGbus te brengen.

Verminderde kwaliteit van leven
Van alle bewoners van verzorgingshuizen heeft 50 procent een verminderd gezichtsvermogen wat, buiten een verhoogde kans op valincidenten, ook een vermindering van de kwaliteit van leven tot gevolg heeft. Door een eenvoudige brilaanpassing of bijvoorbeeld een staaroperatie kan dit vaak verholpen worden. Het gezichtsvermogen, en dus ook de kwaliteit van leven, wordt daarmee een stuk verbeterd.

Het Oogzorgnetwerk
Het Oogzorgnetwerk is een initiatief van Het Oogziekenhuis Rotterdam om de oogheelkundige zorg in Nederland te verbeteren. Het Oogziekenhuis Rotterdam is, net als onder andere de Reinier de Graaf Groep in Delft/Voorburg en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, onderdeel van dit netwerk. Het Oogzorgnetwerk is door Zorgmarkt uitgeroepen tot Zorgonderneming van het jaar.

Oogfonds
Het Oogfonds zet zich in om de levenskwaliteit van blinden en slechtzienden in Nederland te verbeteren, zodat blinden en slechtzienden (vol)waardig kunnen meedoen in de samenleving.