Warme klanken tijdens het 2e Internationale GitaarFestival Rotterdam

Warme klanken tijdens het 2e Internationale GitaarFestival Rotterdam van Philogirl

Door: Philogirl  07-05-2009

Rotterdam – 7 mei 2009 - Ook dit jaar kan er tijdens het inmiddels 2e Internationale Gitaarfestival weer drie dagen lang genoten worden van de mooie, warme klanken van de Spaanse, klassieke gitaar. Dit bijzondere en, voor de Randstad, unieke festival vindt van 5 tot en met 7 juni plaats op diverse locaties te Rotterdam.

Het openingsconcert wordt verzorgd door de internationaal vermaarde Italiaanse gitaarvirtuoos Carlo Marchione. “Marchione speelt tijdens het festival door hem zelf bewerkte filmmuziek van Ennio Morricone. Daarnaast speelt hij muziek van Mozart. Heel bijzonder, want deze muziek is oorspronkelijk niet geschreven voor de gitaar!”, aldus Nathasja van Rosse, naast Leon de Kroes mede-oprichtster van Gitaarpodium Rotterdam, de organisatie achter het Internationale Gitaarfestival.

Naast een prominente gitarist als Carlo Marchione, verzorgen tijdens het festival ook diverse andere gitaristen van over de gehele wereld bijzondere concerten. Zo komt Verso, het enige panfluit-gitaar-duo ter wereld, naar Rotterdam. In dit duo spelen gitarist Stefan Geritsen en panfluitist Mathijs Koenen samen. Verder speelt ook Duo Spiritoso, bestaande uit de gitaristen Andrew Zohn en Jeffrey McFadden, weer de sterren van de hemel. Tezamen met de vele andere gitaristen zorgen zij voor een weekend lang genieten voor alle muziekliefhebbers.

Unieke masterclass voor kinderen
Tijdens het festival is het ook mogelijk om masterclasses en workshops op alle niveaus bij de diverse internationale gitaristen te volgen. Zo geeft Annette Kruisbrink, die naast gelauwerd gitariste ook componiste is van meer dan 200 stukken, een ensemble-workshop. Tijdens deze bijzondere workshop behandelt Kruisbrink een programma van haar eigen composities en dit wordt uiteindelijk als slotconcert door alle deelnemers uitgevoerd. Heel bijzonder is ook de masterclass van Leon de Kroes. De Kroes gaat er dit jaar voor zorgen dat ook de kinderen tijdens het festival hun jonge gitaristenhart kunnen ophalen. En vanzelfsprekend is ook het resultaat van deze workshop te beluisteren tijdens het slotconcert.

Waarom een GitaarFestival Rotterdam? 
“Het prachtige geluid van de Spaanse, klassieke gitaar is geheel onterecht steeds minder te horen in de concertzalen van Nederland”, vertelt Nathasja van Rosse. “Met het verdwijnen van de klassieke gitaaropleiding aan het conservatorium te Rotterdam verdween ook een podium voor dit prachtige instrument in deze wereldstad. Met de jaarlijkse organisatie van het Internationale GitaarFestival en de diverse andere concerten die we gedurende het gehele jaar organiseren, willen we ervoor zorgen dat iedereen in de Randstad kan blijven genieten van de warme klanken van de klassieke gitaar.”

Veiling handgemaakte concertgitaar van Canadese gitaarbouwer Kolya Panhuyzen
Voorafgaande aan het slotconcert op zondag 7 juni waaraan alle deelnemers van de masterclasses deelnemen, vindt de veiling van een handgemaakte concertgitaar van de hand van Kolya Panhuyzen plaats. Deze concertgitaar is een absolute topgitaar in Panhuyzen’s hoogste klasse, want naast gemaakt te zijn van zeldzaam hout, heeft de gitaar handgemaakte stemmechanieken. De opbrengst van de veiling van deze bijzondere en luxe concertgitaar komt ten goede aan Gitaarpodium Rotterdam, die met de opbrengst van de veiling hoopt haar activiteiten in de komende jaren voort te kunnen zetten.


Voor de redactie
Meer informatie over het 2e Internationale Gitaarfestival: www.gitaarpodium.com
Het volledige programma: www.gitaarpodium.com/Pages/Gitaar_festival_programma.htm.
Wilt u aanwezig zijn tijdens een van de bijzondere concerten of een van deelnemers/organisatoren interviewen? Of afbeeldingen op hoge resolutie ontvangen? Bel of mail Maaike van Zuilen.
M: 06 456 32 117. E: maaike@philogirl.nl