Lipoedeem, wat kun je er aan doen?

Lipoedeem, wat kun je er aan doen? van Polikliniek De Blaak

Door: Polikliniek De Blaak  14-03-2011
Trefwoorden: Gezondheidszorg, Ziekenhuis, Kliniek

Lipoedeem is een zeer vervelende ziekte die voornamelijk bij vrouwen voor komt. Men herkent lipoedeem meestal aan dikke benen in de vorm van een paardrijbroek. Ook bij intensief afvallen blijven de benen dik. Dit komt omdat het niet veroorzaakt wordt door te veel eten maar door een stoornis is de aanmaak van vetweefsel. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol.  Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfevaten niet zoals het hoort. Soms hoopt het vet zich op rond de enkels (overbloezend) of de armen. Veelvoorkomende klachten zijn pijn in de benen en moeilijk kunnen lopen. Daarnaast is het door een verstoring in de verhoudingen van het lichaam moeilijk om passende kleding en schoeisel te vinden.

 

Lipoedeem is een serieuze ziekte die nog maar weinig bekend is. De aandoening heeft een directe negatieve invloed op de levenskwaliteit van de patiënten. De patiënt wordt minder mobiel en op langere duur kan men zelfs arbeidsongeschikt raken met alle sociale gevolgen vandien.

 

Lipoedeem kan niet worden genezen, maar de benen kunnen vaak wel een stuk verbeteren. Lymfedrainage en het dragen van steunkousen kan tijdelijke verlichting brengen. Tumescent Vibroliposuctie is een methode om de klachten meer permanent te verminderen. Helaas wordt deze methode nog niet vergoed door de zorgverzekeraars. Dit vanwege het besluit van het centraal college van zorgverzekeraars dat deze behandeling niet behoort tot de stand van de huidige wetenschap en praktijk.

 

Polikliniek de Blaak en het Erasmus MC hebben daarom de handen ineengeslagen met een onderzoek naar de verbetering van de kwaliteit van leven bij lipoedeem patiënten die behandeld zijn met Tumescent Vibroliposuctie. Daarnaast wordt onderzocht of de lymfe afvloed verbetert of hetzelfde blijft bij behandeling.


Er zal worden onderzocht of er wetenschappelijk bewijs kan worden gevonden om aan te tonen dat Tumescent Vibroliposuctie het leven van een lipoedeempatiënt kan verbeteren. Daarbij wordt gekeken naar het verminderen van klachten, het verbeteren van mobiliteit, het verbeteren van de stemming, het verbeteren van het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en of de lymfe afvloed verbeterd. Het onderzoek bestaat uit een retrospectief onderzoek waarbij 100 reeds behandelde patiënten wordt gevraagd een vragenlijst in te vullen en een Longitudinaal onderzoek van 5 metingen met een follow up van een half jaar. De voorlopige resultaten zijn veelbelovend.


Omdat wetenschappelijk onderzoek nu eenmaal zijn tijd nodig heeft is het de verwachting dat Tumescent Vibroliposuctie voorlopig nog niet in het verzekeringspakket zal worden opgenomen. Voor lipoedeempatienten is dit een enorme financiële tegenvaller, zeker ook omdat de prijzen van een Tumescent Vibroliposuctie enorm variëren. Het is daarom aan te bevelen om eerst de prijzen van meerdere klinieken te vergelijken.


Polikliniek de Blaak heeft in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met deze methode. De kliniek wordt daarin ondersteunt door de afdeling dermatologie van het Erasmus MC dat lipoedeempatiënten doorverwijst. De kliniek is ISO gecertificeerd en heeft het ZKN keurmerk. Maar als belangrijkste verdienste wijst de kliniek op de vele tevreden lipoedeempatiënten die inmiddels door de Tumescent Vibroliposuctie een prettiger leven kunnen leiden. Kijk voor meer informatie op www.polikliniekdeblaak.nl

Trefwoorden: Dermatologie, Gezondheidszorg, Kliniek, Liposuctie, Operaties, Wetenschappelijk Onderzoek, Ziekenhuis

Contact Polikliniek De Blaak

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share