RODAMCO EUROPE BETREEDT DE RUSSISCHE MARKT

Door: Rodamco Europe  27-12-2006
Trefwoorden: Onroerend Goed, Winkelcentrum

Aankoop van 50% in het winkelcentrum-ontwikkelingsproject Metropolis in Moskou

Rotterdam, 27 december 2006 - Rodamco Europe N.V., de grootste beursgenoteerde onroerendgoedbelegger en -manager in de Europese winkelsector, kondigt de acquisitie aan van een 50%-belang in Metropolis, een topkwaliteit pipeline winkelcentrum-ontwikkelingsproject in Moskou, van de internationale ontwikkelaar en investeerder Capital Partners. Het winkelcentrum heeft een bruto verhuurbaar oppervlak van ongeveer 80.000 m2. De investeringswaarde van het 50%-belang bedraagt circa €200 miljoen, tegen een netto aanvangsrendement van 9,6% op Rodamco Europe's totale investeringskosten.


De ontwikkeling van het Metropolis winkelcentrum is onlangs gestart en zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2008 worden opgeleverd. De ontwikkeling van Metropolis omvat tevens 80.000 m² kantoorruimte, die geen onderdeel vormt van de transactie. Het totale bruto verhuurbaar oppervlak van het ontwikkelingsproject bedraagt 160.000 m². Er zijn 4000 parkeerplaatsen, waarvan 3000 bestemd voor het winkelcentrum.
Het winkelcentrum Metropolis wordt 'turn-key' en in verhuurde staat geacquireerd. De afronding van de transactie vindt plaats na verkrijging van alle operationele en vestigingsvergunningen en nadat het centrum volledig operationeel is. De transactie wordt naar verwachting in de eerste helft van 2009 afgerond.

Metropolis ligt in het Voikovsky district, dicht bij het centrum van de stad, aan de drukke Leningradskoye snelweg. Het Voikovsky district is een dichtbevolkt gebied met het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking in het noorden van Moskou. Het heeft een direkt verzorgingsgebied van 800,000 inwoners. Metropolis ligt bovendien aan de momenteel geplande vierde ringweg van de stad en aan het belangrijke openbaar vervoersknooppunt Voikovskaya, met dicht in de buurt een metrostation, trams, sneltrams, bussen en trolleybussen.
Moskou, de grootste stad van Europa en de hoofdstad van de Russische Federatie heeft meer dan 10 miljoen inwoners. Terwijl slechts 10% van de bevolking van de Russische Federatie in Moskou woont, draagt de stad voor eenderde bij aan het BNP van het land. Moskou is de tweede grootste winkelstad van continentaal Europa, eenderde van de bevolking valt in de hogere inkomenscategorieën. Vanwege de voortgaande verstedelijking blijft de bevolking van Moskou gestaag groeien.

De Russische onroerendgoedmarkt heeft zich de laatste jaren aanzienlijk ontwikkeld dankzij de toestroom van internationale investeerders en winkelketens, de sterke groei van het BNP en van de winkelverkopen, en door de goede economische vooruitzichten.
Dankzij de uitstekende ligging, omvang en goede mix van winkelbranches en huurders, wordt Metropolis naar verwachting één van beste en meest dominante winkelcentra van Moskou. De belangstelling van nationale en internationale winkelketens voor het winkelcentrum is naar verwachting groot.

Maarten Hulshoff, CEO Rodamco Europe: "Na grondige bestudering van de markt identificeerden we deze unieke, hoogwaardige investeringsmogelijkheid die wordt ontwikkeld door Capital Partners. Metropolis wordt naar verwachting een van de top winkelcentra van Moskou. De acquisitie van dit winkelcentrum, dat verhuurd en turn-key wordt opgeleverd, biedt Rodamco Europe de unieke mogelijkheid om de bloeiende winkelonroerendgoedmarkt van Moskou te betreden. Deze eerste investering van Rodamco Europe in Moskou is een belangrijke mijlpaal in onze Centraal-Europese nieuwe markten-strategie. Vanwege de economische groeiverwachting in combinatie met de toenemende aanwezigheid van internationale winkelketens en de volwassenwording van de onroerendgoedmarkt, zijn wij ervan overtuigd dat dit nu een goed moment is ons met een topkwaliteit winkelcentrum en een gewaardeerde partner op de Moskouse winkelmarkt te begeven".

Erkan Erkek, CEO van Capital Partners: "De acquisitie door Rodamco Europe van 50% in ons winkelcentrum Metropolis bevestigt Rodamco Europe's vertrouwen in de onroerendgoedmarkt van Moskou en haar vertrouwen in de kwaliteit van ons winkelcentrum. Deze transactie is een nieuwe mijlpaal in de invulling van Capital Partners strategie om op langetermijnbasis deel te nemen in belangrijke projecten en om een partnerschap aan te gaan met toonaangevende multinationale onroerendgoedinvesteerders die meer toegevoegde waarde bieden dan alleen het verschaffen van kapitaal."

Capital Partners, de internationale ontwikkelaar van het project, heeft veel ervaring met onroerend goed in de regio, waaronder het ontwikkelen van het 5-sterren Ritz-Carlton Hotel in Moskou. Na de voltooiing van het project zal Capital Partners met Rodamco Europe voor 50% aandeelhouder blijven. Rodamco Europe neemt het winkelcentrummanagement van Metropolis voor haar rekening.

Trefwoorden: Onroerend Goed, Winkelcentrum

Contact Rodamco Europe

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share