Sociale netwerken meest populair bij zakelijke gebruikers in Spanje en Nederland

Door: Ssi  17-10-2008
Trefwoorden: Marktonderzoek, Web 2.0, Ssi

Ondanks de potentie als marketingtool, worden sociale netwerken onder zakelijke gebruikers geprefereerd als netwerktool

Rotterdam, 16 oktober 2008 – Survey Sampling International (SSI), wereldwijd aanbieder van sample oplossingen voor marktonderzoek, heeft onderzoek gedaan naar de populariteit van online netwerksites onder 6.874 zakelijke respondenten in Groot-Brittannië, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland. Hieruit blijkt dat 75 procent van de Spaanse zakenlieden lid is van een online sociaal netwerk, gevolgd door de 63 procent van de Nederlanders en 51 procent van de Britten.

Resultaten geven aan dat meer dan 50 procent van de zakelijke gebruikers dagelijks inlogt op netwerksites. Het onderzoek laat zien dat zij steeds meer gebruikmaken van online netwerken, waarbij vier procent bekent elk uur in te loggen. De populariteit van sociale netwerken is te verklaren aan de hand van de zakelijke voordelen. Zo bieden sociale netwerken internetgebruikers de mogelijkheid hun relatie met collega’s en zakelijke contacten te verdiepen. Van de ondervraagden geeft 47 procent echter aan sociale netwerksites voornamelijk te gebruiken voor interactie met vrienden en collega’s. In Spanje (50 procent), Groot Brittannië (49 procent) en Italië (42 procent) is netwerken de grootste motivator voor het gebruik van sociale netwerken. Onder de Nederlandse sociale netwerkers is dit 36 procent.

Anderen geven aan sociale netwerken te gebruiken om hun vrienden en bekenden te bespioneren of observeren. Frankrijk is hierbij het meest nieuwsgierige land, waarbij 53 procent van de sociale netwerkers aangeeft dat het observeren van bekenden de voornaamste reden is voor het gebruik van netwerksites. Frankrijk wordt op de voet gevolgd door Italië (44 procent) en Duitsland (43 procent). Van de Nederlandse sociale netwerkers geeft 35 procent aan hiervan vooral gebruik te maken om bekenden te observeren. De weinige respondenten die sociale netwerken actief inzetten voor zakelijke relaties, geven aan dat de voornaamste mogelijkheden in PR en klantrelaties liggen.

Ondanks de hype rondom web 2.0 hebben weinig business-to-business gebruikers de nieuwe technologieën toegevoegd in de marketingplannen. In Spanje en Duitsland, de landen waarin sociale netwerken het meest worden gebruikt voor zakelijke doeleinden, geeft slechts een kwart van de respondenten aan dat web 2.0 een onderdeel uitmaakt van hun marketingstrategie. In de andere landen is dit nog lager, namelijk 20 procent in Italië, 19 procent in Frankrijk, 11 procent in Groot-Brittannië en 8 procent in Nederland.

Volker Andresen, European Marketing Director bij SSI: “Dit onderzoek laat zien dat B2B gebruikers goed begrijpen wat sociale netwerksites inhouden, maar niet staan te springen deze op te nemen in hun marketingplannen. Deze consensus in Europa impliceert dat sociale netwerken nog niet gezien worden als een forum voor new business.”

----------------------------------------------------

Over SSI
Survey Sampling International (SSI) is een wereldwijd aanbieder van sample oplossingen. Het bedrijf is opgericht in 1977 en biedt marktonderzoekers toegang tot zowel consumenten als zakelijke respondenten via hoofdzakelijk internet en telefoon. Daarnaast is SSI ervaren in het programmeren en hosten van vragenlijsten en het adviseren over vragenlijstconstructie. SSI is de voorkeursleverancier van meer dan 1800 onderzoekers waaronder meer dan driekwart van de top marktonderzoekbureaus wereldwijd. SSI beheert internetpanels in 19 landen en biedt toegang tot meer dan zes miljoen internetrespondenten in 54 landen. Het bedrijf beschikt over random digit dialing (RDD) in 21 landen en biedt klanten ondersteuning bij het bepalen van demografische en geografische doelgroepen. SSI heeft wereldwijd meer dan 400 werknemers verdeeld over 15 vestigingen. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam. Meer informatie is beschikbaar op www.surveysampling.com.

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met:
Marcommit
Eline Visser
035-5822730
eline@marcommit.nl

 


Trefwoorden: Marktonderzoek, Ssi, Web 2.0

Contact Ssi

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share