Duurzaam ondernemen estafette op Voorne-Putten groot succes

Door: Stimular  07-03-2012
Trefwoorden: Vervoer, Duurzaam, Energie

De vier gemeenten op Voorne-Putten helpen bedrijven op weg met energie- of duurzaamheidsscans. Zij doen dit in een estafette, waarbij de ondernemers een estafettestokje aan elkaar doorgeven. Dankzij deze aanpak loopt de werving van deelnemers soepeler dan in andere projecten waarbij gemeenten een scan cadeau geven. De deelnemende bedrijven krijgen veel aandacht in de lokale media, waardoor met een beperkt budget alle bedrijven worden geïnformeerd over de kansen voor energiebesparing en duurzaam ondernemen.


De gemeenten Hellevoetsluis, Spijkenisse, Brielle en Westvoorne hanteren deze aanpak. Stichting Stimular voert de duurzaamheidsscans uit bij de estafettedeelnemers. De ondernemer wijst vervolgens een opvolger aan die het stokje overneemt en een scan cadeau krijgt van de gemeente. In de lokale kranten en ondernemersbladen verschijnt een foto van overdracht van het stokje. Bij de foto staat een artikel over de uitgevoerde maatregelen en behaalde besparingen bij de estafettedeelnemer. De deelnemers komen hiermee op een positieve manier in beeld bij de lokale bevolking én andere ondernemers leren van de ervaringen van deze bedrijven. De artikelen vormen interessante publiciteit voor de deelnemende bedrijven en vergroten de kans dat maatregelen daadwerkelijk worden uitgevoerd. Klanten en omwonenden kunnen immers lezen waar het bedrijf mee bezig is en kunnen het bedrijf hier vervolgens ook op aanspreken.

Meerdere gemeenten geven hun lokale bedrijven energie- of duurzaamheidsscans cadeau. In de praktijk is de werving van deelnemers vaak lastig. In een estafette loopt dit soepeler: ondernemers vinden het leuk om een cadeau te ontvangen van een collega-ondernemer. Deze persoonlijke benadering door een klant, leverancier of buurbedrijf maakt meer indruk dan een aanbod vanuit de gemeente.

Er doen diverse bedrijven en organisaties mee, zodat ondernemers zien dat elk soort bedrijf energie kan besparen. De gemeenten op Voorne-Putten bieden naast de scans ook een aantal praktische instrumenten aan, zoals de Milieubarometer en Kansen bij Verkassen. Alle ondernemers uit deze gemeenten kunnen hier kosteloos gebruik van maken. Op deze manier wordt met een beperkt aantal scans en veel communicatie een grote groep bedrijven op weg geholpen met energie besparen en duurzaam ondernemen.

Toen de Stimular adviseur vertelde dat een lek van 1 mm2 in het persluchtsysteem € 130,- per jaar kost, repareerde estafettedeelnemer Hertel Industrial Sealings  direct de lekkages in het persluchtsysteem. Installatiebedrijf Noordzij Brielle organiseerde een cursus zuinig rijden voor de medewerkers en bespaart daarmee 10% op het brandstofverbruik van de bestelbussen. FBI Express voerde bij de verhuizing verschillende energiebesparende maatregelen uit, waaronder een aantal hele eenvoudige maatregelen. Zo zijn de muren wit geschilderd, waardoor minder verlichting nodig is.

Robert Plouvier van Schoonmaakbedrijf De Meeuwenplaat was enthousiast over zijn deelname aan de estafette: “Het onderzoek heeft mijn ogen geopend. De thermostaat blijkt op een koude plek te hangen waardoor de verwarming aan blijft. Door deze te verplaatsen gaat de verwarming minder snel aan. Verder letten we nu al veel meer op dat de verwarming uitgaat als we weg gaan. En de verlichting in ons pand gaat nu alleen nog aan op plekken waar we aan het werk zijn.” Ook Edwin Noordermeer van Tuinderij Vers is erg blij met de tips die hij tijdens de estafette kreeg: “Juist nu, met een verbouwing in het vooruitzicht, is energiebesparing belangrijk. We willen graag mee in de maatschappelijke trend van duurzaamheid.”

Trefwoorden: Afvalpreventie, Co2, Co2-neutraal, Duurzaam, Duurzaam Inkopen, Energie, Energiebesparing, Klimaat, Milieu, Milieubarometer, Milieuzorg, Vervoer

Ander nieuws en updates van Stimular

14-10-2015

Stimular begeleidt A.Hak naar niveau 5 van de CO2-Prestatieladder

Stimular ondersteunt A.Hak onder andere met twee CO2-ketenanalyses en een actieplan.


14-10-2015

Vijf jaar klimaatestafette in Maassluis

In de klimaatestafette ontvangen lokale ondernemers een gratis CO2-scan en geven daarna het stokje door aan een volgende ondernemer.


2500e Milieubarometer in gebruik genomen door het ss Rotterdam van Stimular thumbnail
22-01-2014

2500e Milieubarometer in gebruik genomen door het ss Rotterdam

2500e Milieubarometer van Stimular in gebruik genomen door het ss Rotterdam


Sportverenigingen Breda besparen energie van Stimular thumbnail
19-03-2013

Sportverenigingen Breda besparen energie

De gemeente Breda en Stichting Stimular helpen sportverenigingen met het besparen op energiekosten en werken daarmee tegelijkertijd aan de ambitieuze doelstellingen voor CO2-reductie.


MVO-balans en Milieubarometer versterken elkaar van Stimular thumbnail
21-06-2012

MVO-balans en Milieubarometer versterken elkaar

De MVO-balans is verbeterd door een koppeling met de Milieubarometer. Stichting Stimular ontwikkelde de MVO-balans om bedrijven die werken aan MVO te ondersteunen. Gebruikers van de MVO-balans hebben nu direct toegang tot de Milieubarometer. Hiermee kunnen zij nu ook hun milieuscore monitoren en hun CO2-footprint maken.


07-03-2012

Stimular traint Energieteam Hellevoetsluis

Het energieteam uit Hellevoetsluis heeft in een paar jaar al vele inwoners een gratis energieadvies op maat verstrekt. Onlangs zijn de leden van het energieteam opgeleid om ook Hellevoetse winkels en horecabedrijven van energieadvies te voorzien. Stichting Stimular trainde het energieteam. Dinsdag 24 januari 2012 ontvingen de deelnemers afsluitend aan de opleiding een certificaat uit handen van wethouder Roza de Pijper en wethouder Hofman.