Stimular traint Energieteam Hellevoetsluis

Door: Stimular  07-03-2012
Trefwoorden: Duurzaam, Energie, Energiebesparing

Het energieteam uit Hellevoetsluis heeft in een paar jaar al vele inwoners een gratis energieadvies op maat verstrekt. Onlangs zijn de leden van het energieteam opgeleid om ook Hellevoetse winkels en horecabedrijven van energieadvies te voorzien. Stichting Stimular trainde het energieteam. Dinsdag 24 januari 2012 ontvingen de deelnemers afsluitend aan de opleiding een certificaat uit handen van wethouder Roza de Pijper en wethouder Hofman.


Het energieteam levert een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van de gemeente Hellevoetsluis. Een andere belangrijke doelstelling van het energieteam is de re-integratie van Hellevoetse werkzoekenden. Sinds de start van het energieteam zijn ongeveer vijftien adviseurs opgeleid en zijn er negen adviseurs uitgestroomd naar regulier werk. Zes adviseurs zijn nu opgeleid om horeca en detailhandel te adviseren. Zij doen weer nieuwe ervaring op en doordat het energieteam nu bij diverse bedrijven over de vloer komt, doen de leden ook weer een nieuw netwerk op dat hen helpt bij het vinden van een baan.

De training is verzorgd door Stichting Stimular. Stimular ondersteunt in opdracht van de gemeente al vele jaren de grotere bedrijven in Hellevoetsluis bij duurzaam ondernemen en energiebesparing. De gemeente Hellevoetsluis wil ook kleinere ondernemers helpen met besparen en heeft Stimular gevraagd het energieteam hier voor op te leiden.

Voor het energieteam is dit een nieuwe ervaring. Het adviseren over energiebesparing bij bedrijven is complexer dan bij woningen. Er zijn veel meer soorten verlichting, ingewikkelde klimaatinstallaties, professionele keukenapparatuur en grote koelcellen waarop forse besparingen mogelijk zijn. Er is gekozen voor horeca en detailhandel, omdat hier veel voorkomende adviezen zijn die snel aangeleerd kunnen worden aan het energieteam. Bij dit type bedrijven kun je vaak adviseren over het vervangen van TL-verlichting, plaatsen van aanwezigheidsdetectie, inregelen van installaties en goed afsluiten van koelingen. De Stimular adviseur gaat mee met de eerste bedrijfsbezoeken, zodat het energieteam praktijkervaring opdoet voordat zij zelfstandig aan de slag gaan.


Alle Hellevoetse winkels en horecabedrijven kunnen zich aanmelden voor een gratis energieadvies. Het eerste bedrijf, brasserie De Admiraal, is inmiddels van een energieadvies voorzien. De Admiraal is een redelijk nieuw bedrijf waar al veel aandacht voor energiebesparing enduurzaamheid is. Toch bleek er nog een aantal punten te zijn waar energiewinst op te behalen is, zoals het vervangen van halogeenverlichting door LED-verlichting.

Trefwoorden: Duurzaam, Energie, Energiebesparing

Andere producten en diensten van Stimular

14-10-2015

Energie-audit

Voldoen aan energie efficiency richtlijn (EER of EED) en een energie-audit laten uitvoeren? Gebruik de kennis en ervaring van Stimular.


07-03-2012

Praktische doe-cursus CO2-footprint:

Uw CO -footprint (ook wel CO -voetafdruk, carbon footprint of CO -emissie-inventaris genoemd) is een inventarisatie van uw CO -uitstoot als gevolg


Duurzaam ondernemen estafette van Stimular thumbnail
07-03-2012

Duurzaam ondernemen estafette

Energie- of duurzaamheidsscans in estafettevorm, waardoor werving soepel verloopt en er veel publiciteit is voor het project.


MVO-balans van Stimular thumbnail
06-07-2011

MVO-balans

Praktisch instrument om MVO-doelen te stellen en zichtbaar te maken


Kansen bij Verkassen: online milieuwijzer voor verhuizende en verbouwende bedrijven van Stimular thumbnail
06-07-2011

Kansen bij Verkassen: online milieuwijzer voor verhuizende en verbouwende bedrijven

Snel en eenvoudig zicht op duurzame maatregelen die u mee kunt nemen bij een verhuizing of verbouwing.


Ondernemers Krimpen gaan ruim 125 duurzaamheidsacties uitvoeren van Stimular thumbnail
02-03-2011

Ondernemers Krimpen gaan ruim 125 duurzaamheidsacties uitvoeren

Gemiddeld had ieder bedrijf meer dan 10 duurzaamheidsacties op zijn lijst staan bij de slotbijeenkomst van de cursus 'Duurzaam ondernemen


Duurzaam drukken in West Nederland van Stimular thumbnail
02-03-2011

Duurzaam drukken in West Nederland

Tien grafische bedrijven uit Den Haag en omstreken ondertekenden op 9 februari 2011 een intentieverklaring om samen te gaan werken


23-12-2010

Aanpak vervoer onmisbaar om CO2-reductiedoelen te halen

Aanpak mobiliteit MKB-bedrijven zorgt voor CO2-reductie en kostenbesparingen


23-12-2010

Duurzaamheidskring Haagse Theaters

  Stimular faciliteert een nieuw duurzaamheidsnetwerk in opdracht van de gemeente Den Haag. Circa vijftien Haagse theaters gaan kennis en


30-11-2009

Klimaatneutraal worden doe je zo!

Steeds meer organisaties willen klimaatneutraal worden, maar worstelen daarbij met hun aanpak; hoe pak je dat aan en hoe voorkom je dat je wordt beschuldigd van “greenwashing”? Iedere organisatie vindt het wiel opnieuw uit, is een veelgehoorde kreet op dit vlak. Stichting Stimular, CE Delft en Stichting Natuur en Milieu hebben een handreiking opgesteld, na discussie met een brede groep stakeholders over het begrip klimaatneutraal. De handreiking “Klimaatneutraal worden doe je z


11-06-2009

Milieubarometer uitgebreid met energietips voor kantoren

De Milieubarometer, een praktisch instrument voor milieuregistratie, is uitgebreid met energietips voor kantoren. Een beknopte tiplijst laat zien welke maatregelen op het gebied van energiebesparing in kantoren binnen 5 jaar zijn terug te verdienen. De branche kantoren heeft de primeur, in de toekomst komen ook voor andere branches lijsten met energietips beschikbaar.