Hersenstichting helpt ouder hersenschudding bij kind herkennen

Door: Hersenstichting Nederland  14-04-2009
Trefwoorden: Kinderen, Ongeval, Hersenletsel

Symptomen zijn niet bekend
Van de 12.000 kinderen met hersenletsel hebben er ongeveer 7.200 een hersenschudding. Ouders en begeleiders herkennen een hersenschudding vaak niet, omdat ze niet weten wat de symptomen zijn. Zo koppelen ouders symptomen als braken en evenwichtsstoornissen niet aan een hersenschudding. Zeker niet als deze symptomen pas uren na het ongeval optreden. Iets wat bij een hersenschudding kan voorkomen. Van de 7.200 patiëntjes melden zich gemiddeld 1.200 kinderen bij de spoedeisende hulp.

EHBH-kaart biedt praktische tips
De Eerste Hulp Bij Hersenschudding-kaart bevat tips over hoe je een hersenschudding kunt herkennen en wat je moet doen. Zo staan de tien meest voorkomende symptomen van een hersenschudding op de kaart. Maar ook is te lezen hoe je het reactievermogen kunt testen. Daarnaast bevat de kaart een aantal tips om een hersenschudding te voorkomen. De kaart is geheel opvouwbaar en heeft de afmetingen van een creditcard. Via de website van de Hersenstichting is de EHBH-kaart tegen verzendkosten te bestellen.

Beschermd door een teddybeer
Dat de Hersenstichting haar fantasie zelf ook de vrije loop heeft gelaten, is te zien aan de drie reusachtige hoofdbeschermers die de stichting liet ontwikkelen. De aanwezige kinderen en ouders zullen op 15 april in de speeltuin een opvallend drietal tegen het lijf lopen. Deze drie personen dragen namelijk een teddybeer, een glijbaan en een voetbal van bijna 1 bij 1 meter op hun hoofd om hun hersenen te beschermen. Deze drie hoofddeksels staan symbool voor de plekken waar kinderen het vaakst hersenletsel door een ongeval oplopen: thuis, in de speeltuin en tijdens het sporten.

Trefwoorden: Hersenletsel, Hersenschudding, Kinderen, Klap, Ongeval, Symptomen