Eerste buren netwerk in Nederland ondersteunt internetpaspoort OpenID

Eerste buren netwerk in Nederland ondersteunt internetpaspoort OpenID van Localpoint

Door: Localpoint  17-03-2008
Trefwoorden: Netwerk, Identiteit, Sociaal

LocalPoint maakt als één van de eerste websites in Nederland gebruik van OpenID.
De website www.localpoint.nl is een sociaal netwerk en informatiesysteem gericht op buren in Nederland. Bezoekers moeten veilig met elkaar kunnen communiceren en daarvoor is het noodzakelijk dat zij inloggen. Om te voorkomen dat gebruikers van de website weer een andere naam/wachtwoord combinatie moeten onthouden is gekozen voor het internetpaspoort OpenID. OpenID is een inlogsysteem voor websites om met één gebruikersnaam overal veilig binnen te komen. Wat DigiD is voor de overheid, is OpenID voor het bezoeken van websites op het internet. Het is een open standaard en wordt ondersteund door o.a. Microsoft, Google, Yahoo en IBM.

Het concept OpenID lijkt de laatste tijd vleugels te hebben gekregen. Hoewel nog redelijk onbekend in Nederland zal het snel aan populariteit gaan winnen. Het is een belangrijke stap om uit de ellende van accounts en wachtwoorden te komen waar we nu in zitten. Het internetpaspoort maakt wachtwoorden overbodig. Het is zoals de naam het al zegt open en bijzonder simpel. De gebruiker kan een willekeurige OpenID provider kiezen zoals www.myopenid.com. Een OpenID identiteit is simpelweg een URL en alles wat OpenID doet is het mogelijk maken om te bewijzen dat jij eigenaar bent van die URL. Op een veilige manier. Je kunt eenvoudig van OpenID provider veranderen en je houdt controle over je eigen gegevens. Belangrijk is dat je meerdere identiteiten kunt hebben. Voor de ene website wil je andere gegevens uit je paspoort beschikbaar stellen dan voor een andere website. Gebruikers van Yahoo, Orange, Flickr en AOL hebben inmiddels een OpenID. Er zijn inmiddels duizenden websites waar je OpenID kunt gebruiken.

LocalPoint.nl zet je buurt op de kaart. LocalPoint biedt sinds 2005 gelokaliseerde informatie zoals politieberichten, vermiste huisdieren, uitslagen van de postcodeloterij, webcams en de websites van 70.000 bedrijven, verenigingen en instanties. Alle informatie wordt overzichtelijk op de kaart getoond. Het is nu ook mogelijk voor buren om met een OpenID in te loggen, een persoonlijk profiel aan te maken, een bericht te plaatsen en bijeenkomsten te organiseren. LocalPoint is hierdoor gekozen als Nederlandse partner voor het organiseren van de Europese Dag van de Buren.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vernon Donraadt, Managing Director van Localpoint. telefoon 06-28403538 of mail naar [email protected] .

Kijk voor meer informatie over LocalPoint op www.localpoint.nl
Kijk voor meer informatie over OpenID op http://openid.net

Trefwoorden: Identiteit, Inloggen, Netwerk, Openid, Sociaal, Standaard,