Bescherming Groene Hart moet beter

Door: Ministerie Van Vrom  19-04-2006
Trefwoorden: Bestemmingsplan, Groene Hart, Ministerie

Minister Dekker (VROM) en minister Veerman (LNV) willen met provincies en gemeenten afspraken gaan maken om de bescherming van het Groene Hart met bestemmingsplannen te verbeteren. Dit staat in een brief van minister Dekker (VROM) die zij vandaag samen met een onderzoek van de VROM-Inspectie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Actuele bestemmingsplannen die goed gehandhaafd worden zijn noodzakelijk om het Groene Hart te beschermen. Uit onderzoek van de VROM-Inspectie naar de beschermende werking van bestemmingsplannen in het Zuid-Hollandse deel van het Groene Hart blijkt dat 30% van de bestemmingsplannen is verouderd. Ook blijkt dat bij nieuwe bestemmingsplannen oude overtredingen niet goed aangepakt kunnen worden. Gemeenten maken steeds meer werk van het toezicht op overtredingen, maar het daadwerkelijk handhavend optreden blijft vaak nog achterwege. Veel gemeenten geven aan dat ze voor effectieve handhaving een gebrek aan juridische kennis en personele capaciteit hebben.

In het onderzoek zijn de bestemmingsplannen bekeken die in 2004 van kracht waren. De provincie Zuid-Holland heeft aangegeven dat de situatie verbeterd is en dat nu tussen de 10 en de 15% van de bestemmingsplannen verouderd is. De delen van het Groene Hart die in Noord-Holland en Utrecht liggen zijn niet in het onderzoek betrokken. De VROM-Inspectie is bezig met aanvullend onderzoek naar de situatie in Noord-Holland en Utrecht.

Download
- Rapport 'Bestemmingsplannen Groene Hart, beschermende werking in de praktijk'
- Begeleidende brief aan de Tweede Kamer

Zie ook
- Website Groene Hart: http://www.groene-hart.nl  

Trefwoorden: Bestemmingsplan, Groene Hart, Ministerie, Vrom

Contact Ministerie Van Vrom

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share