Indiase priester-advocaat en activist bezoekt ons land

Indiase priester-advocaat en activist bezoekt ons land van Missio-PMW Nederland

Door: Missio-PMW Nederland  20-09-2007
Trefwoorden: Kerk, India, Advocatuur

Vijanden genoeg heeft hij. De priester-advocaat Lourdunathan Yesumarian (51) uit India zat 5 keer in de gevangenis en maakte pijnlijk kennis met de politieknuppel.

Aan het begin van Wereldmissiemaand, oktober, bezoekt hij op uitnodiging van de kerkelijke missie-organisatie Missio ons land en doet zijn verhaal in de bisdommen, praat met politici en gaat in diverse parochies voor in de eucharistie.

Zijn strijd: recht voor de dalits in zijn land. Dalits behoren niet tot een kaste. Zij zijn de kaste-lozen, de onaanraakbaren, de ondermensen van India. En daarmee het mikpunt van bedreiging, geweld, afpersing, landroof en moord

Met zijn bezoek aan ons land hoopt Missio financiële en morele steun voor hem bijeen te brengen.

Pater Yesumarian geldt als een van de meest uitgesproken strijders voor recht voor de dalits. ‘Op de eerste plaats ben ik activist,’ zegt hij. Regelmatig loopt deze jezuïet, zelf ook dalit, aan kop van talrijke protestmarsen. Hij spreekt zijn mede-dalits moed en vastberadenheid in. Staat jaarlijks in zo’n 300 zaken voor de rechtbank om de plegers van geweld aan te klagen. Vertelt in straatarme parochies over de hoop die kracht geeft. Traint in zijn mensenrechtencentrum dalits om op te komen voor hun rechten.

‘Wij zijn de sociale melaatsen van India. Ik heb mijn keuze gemaakt,‘ zegt deze rebel voor de goede zaak. ‘In Jezus vind ik de kracht om door te vechten. In mijn mensen vind ik mijn inspiratie.’

Trefwoorden: Advocatuur, India, Kerk, Rechtszaken

Contact Missio-PMW Nederland

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share