Een Voetstuk voor de Vrouw

Een Voetstuk voor de Vrouw van Stichting Pianvoce

Door: Stichting Pianvoce  04-10-2007


"Concerten aan de Vijver"

door Ensemble PianVoce
Trins Snijders en Jos van der Lans, zang Ariane Karres en Jan Sprij, piano
"een voetstuk voor de vrouw"
muziek rond 1900
van nederlandse vrouwelijke componisten
In het Haags Historisch Museum

In de maanden voorafgaande aan de troonsbestijging van Koningin Wilhelmina, werd in de zomer van 1898 in Den Haag de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid georganiseerd. De tentoonstelling was een groots opgezet evenement en markeerde het begin van het feminisme in Nederland. De organisatie, die geheel uit vrouwen bestond, streefde naar een verbetering van de positie van de vrouw qua onderwijs en arbeid.
Op het grote tentoonstellingsterrein, in de duinen tussen Den Haag en Scheveningen, stonden vele paviljoens waar diverse vormen van arbeid, kunst en nijverheid te zien waren. In de grote Congreshal werden, naast lezingen en demonstraties (o.a. van de Dames Wielrijdsters-Club "Hazewind") regelmatig concerten gegeven met composities van Nederlandse vrouwen.

Ensemble PianVoce ging op zoek naar deze muziek, die gedurende de drie maanden durende tentoonstelling, werd uitgevoerd. In het Nederlands Muziek Instituut, het Gemeente Archief van Den Haag en de muziekafdeling van de bibliotheek Den Haag ontdekten zij interessante en leuke composities van bekende vrouwen zoals Catharina van Rennes, Hendrika van Tussenbroek en Bertha (Frensel Wegener) Koopman. Voor het ensemble geheel nieuw waren de prachtige liederen van Cornélie van Oosterzee, Anna Maria Gouda, en Betsy Figee.


De concerten van Ensemble PianVoce vinden plaats in het mooie gebouw van het Haags Historisch Museum aan de Korte Vijverberg 7 te Den Haag. Tevens is er gelegenheid tot een rondleiding in het museum waarbij de bezoeker xxxxbeelden te zien krijgt van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid 1898, de nieuwe reformkleding en de "moderne" poppenhuizen.

Data:
zaterdag 17, 24 november en 1 december 2007 17.00 uur, rondleiding 15.30 uur
zondag 18 en 25 november 2007 11.00 uur, rondleiding ca.12.30 uur
Op zondag 2 december begint het concert om 14.00 uur, rondleiding ca. 15.30 uur


Contact Stichting Pianvoce

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share