Steeds meer ondernemers frituren verantwoord

Door: Voedsel En Waren Autoriteit  03-05-2006
Trefwoorden: Voedselveiligheid

02 mei 2006 - In 45 procent van de snackbars en cafetaria’s wordt gebakken in vloeibare vetten; in 2004 was dat nog 33 procent. Het gebruik van vloeibaar vet is beter dan het gebruik van vast vet.

Gezond eten is beter. Dit betekent ondermeer minder verzadigd vet en transvetzuren in de voeding. Vast vet bevat ten opzichte van vloeibaar vet meer verzadigde vetzuren en transvetzuren, die de kans op hart- en vaatziekten verhogen. Het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën (MVO) en Koninklijk Horeca Nederland voeren gezamenlijk de campagne ‘verantwoord frituren’ om het gebruik van vloeibaar vet in de horeca te stimuleren.

Uit onderzoek van de VWA blijkt dat steeds meer cafetaria’s en snackbars vloeibaar vet gebruiken. In 2004 was dit 33% van de ongeveer 700 bezochte ondernemers, in juni 2005 blijkt dit gestegen te zijn tot 45% bij diezelfde groep ondernemers. Daarbij werd de publiciteit en het bezoek van de VWA als belangrijkste motief aangegeven als reden voor de overstap van vast vet naar vloeibaar vet. 13 ondernemers gaven ten onrechte aan dat ze vloeibaar vet gebruikten. Hiertegen is door de VWA opgetreden.

Trefwoorden: Voedselveiligheid

Contact Voedsel En Waren Autoriteit

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share