De Lotto geen voorstander van ongecontroleerde kansspelmarkt in Europa

De Lotto geen voorstander van ongecontroleerde kansspelmarkt in Europa van Winkelman En Van Hessen

Door: Winkelman En Van Hessen  28-02-2008
Trefwoorden: Kansspelbeleid, Kansspelverslaving, Sportweddenschappen,

Rijswijk, 28 februari 2008 - De Europese Commissie heeft vandaag bevestigd dat men de inbreukprocedure gericht tegen het kansspelbeleid van de Nederlandse overheid wil voortzetten. Dit kan er toe leiden dat in een eventuele volgende stap het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen uiteindelijk zal oordelen of het beleid voor sportweddenschappen zich verhoudt met het Europese recht op het vrij verkeer van diensten.

Deze stap van de Europese Commissie is opmerkelijk. Voor sportweddenschappen bestaat geen Europese geharmoniseerde regeling. Eerdere pogingen daartoe van de Europese Commissie faalden onder meer vanwege de grote culturele verschillen ten aanzien van kansspelen. Verder bevestigde ook het Hof van Justitie zelf vorig jaar nog, in het arrest Placanica, dat de nationale autoriteiten zelf het best in staat zijn de vraag te beantwoorden of nationaal kansspelbeleid voldoet aan het Europese recht. In de voorbije jaren heeft de Nederlandse rechter zich bijna twintig maal over deze vraag gebogen. Steeds is geoordeeld dat het Nederlandse kansspelbeleid in overeenstemming is met het Europese recht. Zowel de hoogste bestuursrechter, de Raad van State, als de Hoge Raad bevestigden dit.

De Nederlandse kansspelmarkt is in de afgelopen jaren in toenemende mate onder vuur komen liggen van (met name) Engelse (internet)bookmakers, die met agressieve marketingcampagnes en Europese lobbyisten het Nederlandse restrictieve kansspelbeleid ter discussie proberen te stellen. De stap van de Europese Commissie van vandaag is ingegeven door dit verlangen van de commerciële bookmakers naar een vrije kansspelmarkt. Eerder liet de Minister van Justitie al aan de Europese Commissie weten vast te blijven houden aan het huidige beleid met een beperkt aantal vergunninghouders. Daarmee kan de overheid de risico’s op kansspelverslaving, fraude en oneerlijke spelvoorwaarden het beste tegengaan.

Directeur Veenstra van De Lotto is niet verrast door de stap van de Commissie: “De Europese Commissie lijkt koste wat het kost haar zinnen te zetten op een grote Europawijde gokmarkt. Daarvoor krijgt zij steeds nul op het rekest en er is bovendien onvoldoende draagvlak. Ik ben ervan overtuigd dat ook de vandaag gestarte procedure daar geen verandering in zal brengen. De Lotto is net als de Nederlandse overheid geen voorstander van een vrije markt voor kansspelen. Het huidige systeem houdt de sociale kosten als gevolg van onder ander verslaving en criminaliteit goed onder controle. Bovendien komt de opbrengst van kansspelen ten goede aan onze samenleving. Deze positieve zaken komen in gevaar bij het accepteren van een ongecontroleerde vrije markt.“

De Lotto is de enige vergunninghouder van sportweddenschappen in Nederland. De netto-opbrengsten van De Lotto komen voor 70 % ten goede van de Nederlandse sport. Of het nu gaat om het ontwikkelen van talent in de topsport of bij de plaatselijke sportvereniging. De Lotto maakt sport voor iedereen toegankelijk én draagt bij tot een acceptabel contributieniveau. Niet alleen de sport krijgt een belangrijke financiële injectie, maar ook goede doelen op het gebied van cultuur, maatschappelijk welzijn en volksgezondheid, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Oranjefonds en het Astmafonds.

Nadere informatie:

Tjeerd Veenstra
Directeur De Lotto 

Trefwoorden: Kansspelbeleid, Kansspelverslaving, Sportweddenschappen,

Contact Winkelman En Van Hessen

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share