Facilicom zet dienstverlening met nieuw kantoor in etalage

Door: Facilicom Services Group  03-02-2006
Trefwoorden: Bouw, Adreswijziging, Facilitair Management

Meest vernieuwende kantoorgebouw van Nederland in gebruik Facilicom zet dienstverlening met nieuw hoofdkantoor in etalage

Facilicom Services Group, een van Nederlands meest toonaangevende facilitaire dienstverleners, heeft voor eigen gebruik het meest facilitaire kantoorgebouw van Nederland betrokken. Facilicom geeft met haar nieuwe hoofdkantoor op bedrijventerrein Vijfsluizen te Schiedam een visitekaartje af in Nederland wat er vandaag de dag zoal mogelijk is op het terrein van toegepast facilitair management en duurzaam ondernemen waaronder schoonmaken, onderhoud, catering, beveiliging, energieopwekking en klimaatbeheersing. Het pand is uniek door de integrale aanpak van alle onderliggende technische installaties en toegepaste systemen alsook vele praktische slimme exploitatieoplossingen. De langere termijn exploitatiekosten van het pand zijn 25% lager dan gangbaar het geval is.
Het nieuwe hoofdkantoor met in totaal 11.500 m2 kantooroppervlakte beslaat 15 bouwlagen en werkplekvoorzieningen voor 500 medewerkers.

Niet eerder werd in Nederland een gebouw ontwikkeld vanuit één totaalvisie op toegepast duurzaam ondernemen en geïntegreerd Facility management. Het beste en meest innovatieve dat de markt nu te bieden heeft is verwerkt in het nieuwe hoofdkantoor. Naast de inbreng van alle dochterbedrijven PreNed Beveiliging, Gom Schoonhouden, Breijer bouw & techniek en Prorest catering werd er ook intensief samengewerkt met toonaangevende leveranciers in Europa en Senter/ Novem.

President-directeur van Facilicom Services Group H. Gennissen: 'Wij zijn op alle terreinen van het facilitair management actief voor tal van toonaangevende klanten. Alle kennis en ervaring die we de afgelopen veertig jaar als dienstverlener hebben verzameld, hebben we vanuit één overkoepelende visie in ons eigen hoofdkantoor verwerkt. Dat heeft een gebouw opgeleverd waarin het niet alleen bijzonder prettig werken is, maar dat zich ook nog eens kenmerkt door uitzonderlijk lage exploitatiekosten en grote toekomstvastheid.'

Geïntegreerde installaties en systemen
Hoewel het gebouw uiterlijk nauwelijks verschilt van het ernaast gelegen pand - Facilicom stapte in toen het ontwerp van de buitenzijde gereed was
- het is van binnen 'van plint tot plafond' ieuw ontwikkeld. Dankzij toepassing van de modernste technologie op het terrein van energiebeheer (warmtewisselaars, energieopslag in de bodem, energiezuinige verlichtingstechniek, windmolen op het dak) en klimaatbeheersing (intelligente zonwering, gekoeld kernbeton) wordt er zeker 40% minder energie verbruikt dan in een traditioneel ontwikkeld gebouw van deze omvang.

'Alleen daaruit blijkt al dat het een wereld van verschil maakt of een facilitair dienstverlener een gebouw ontwikkelt, of dat een gewone projectontwikkelaar dat doet', aldus Gennissen.

Aansturing van het klimaat in de individuele kantoorruimte geschiedt vanaf de p.c. van de gebruiker, voor de etages die onderverhuurd worden gebeurt dat door middel van afstandsbediening. Hierdoor zijn er geen installatieonderdelen in de wanden en zijn dus makkelijker te verplaatsen. Facilicom paste LON-techniek toe in het gebouw, waardoor bij mutaties (ook in geval van verhuur) vanaf een centrale PC de installatie kan worden bijgesteld. 'Dat scheelt veel tijd bij het beheer', aldus Gennissen.

In het nieuwe hoofdkantoor is vrijwel alle klassieke techniek vervangen door software. Integratie van elektrotechniek, beveiligingstechniek en werktuigbouwkunde is consequent gekoppeld aan regeltechniek. Zo wordt voor toegang (beveiliging) buiten kantoortijden gebruik gemaakt van biometrie-oplossingen (irisscanner). Hierdoor is er na kantoortijden geen toezicht nodig vanuit de beveiliging. Zodra een medewerker zich door middel van een pasje als 'aanwezig' aanmeldt worden de technische voorzieningen op de werkplek geactiveerd. Door automatische verlichtingsschakelingen - eveneens op basis van aanwezigheid - te gebruiken is er minder schakelmateriaal nodig. Bovendien levert dit nuttige informatie op voor het schoonmaakonderhoud, immers ruimten die niet gebruikt worden vragen in de regel minder onderhoud.

Efficiency en multifunctionaliteit
Het hele gebouw is bovendien voorzien van vuilwerende materialen (vloeren, deuren, cateringsruimten), schuine vensterbanken waar geen stof op blijft liggen, en tal van andere intelligente oplossingen om zo laag mogelijke onderhoud- en schoonmaakkosten te realiseren (minder manuren, minder afval-retourstromen en een lager gebruik van schoonmaakmateriaal).
Er is ook veel aandacht besteed aan arbo-vriendelijke zaken.

Het bedrijfsrestaurant biedt naast slimme cateringconcepten (front-cooking, continue gekoelde opslag, snelle retourstromen) een minimale persoonsinzet onder meer omdat medewerkers met een chipknip zelf moeten afrekenen. Daarbij is het bedrijfsrestaurant voorzien van de meest moderne audiovisuele apparatuur voor grote bedrijfspresentaties en flexibele werkplekken w.o. de 'vergadercoupes' voorzien van alle denkbare faciliteiten voor online dataverkeer.

Groeibasis voor toekomst
Facilicom Services Group is actief op het brede terrein van facilitaire dienstverlening zoals schoonhouden, catering, beveiliging, uitzenddiensten, bouw, renovatie en installatietechniek. De groep groeide de laatste jaren sterk. Vorig jaar nog nam het bedrijf beveiligingsbedrijf Falck Security & Services over van het internationale Group4Securicor waarmee dochterbedrijf PreNed Beveiliging zich na de organisatorische integratie mag rekenen tot een van de meest toonaangevende vooraanstaande spelers op de beveiligingsmarkt in Nederland. Zo zal de groepsomzet in 2006 uitkomen op circa 750 miljoen euro. De gemiddelde groei de laatste 12 jaar bedraagt daarmee 16%.

Gennissen over de toekomst: 'We zijn nu organisatorisch klaar om door te groeien en kansen in de verschillende branches waarin wij actief zijn verder te benutten. Niet voor niets willen we onze kennis en kunde met dit nieuwe hoofdkantoor in de etalage zetten. We kunnen ons richting opdrachtgevers - en al die bedrijven die overwegen in de toekomst zaken met ons te doen - geen betere presentatie voorstellen. Daarbij komt ook nog eens dat wij hier als firma zelf ook veel van leren, en dat kunnen we vervolgens weer delen met onze klanten. Juist door het aan elkaar rijgen van diverse facilitaire diensten samen met geïntegreerde technische installaties ontstaan nieuwe inzichten en goede discussies met klanten over de mogelijkheden die er zijn om te komen tot een duurzame en tevens bedrijfseconomisch verantwoorde kantoorexploitatie'

Facilicom Services Group is buiten Nederland actief in België, Frankrijk en Engeland. In totaal werken er bij het bedrijf ruim 24.000 medewerkers in meer dan twintig vestigingen verspreid over het hele land en op locatie bij opdrachtgevers. De groep kent zeven divisies en biedt onderdak aan circa 45 bedrijven. Sinds de oprichting in 1966 is het hoofdkantoor gevestigd te Schiedam.

Trefwoorden: Adreswijziging, Bouw, Facilitair Management

Contact Facilicom Services Group

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share