Eerste waterstof-tankstation van België geopend

Eerste waterstof-tankstation van België geopend van Linde Gas Benelux

Door: Linde Gas Benelux  17-06-2008

De technologie voor de opslag van de cryogene, vloeibare waterstof en het tanksysteem werden door Linde ontwikkeld. Het aan de snelweg E 19 richting Parijs gelegen Total-tankstation kadert in de samenwerking tussen BMW en Total.

„Als leider in waterstoftechnologie hebben wij een bijzondere verantwoordelijkheid, om de realisering van een op waterstof gebaseerde, duurzame mobiliteit te versnellen“, zei dr. Aldo Belloni, directielid van Linde AG. „Netwerkpartners uit de politiek, wetenschap en het bedrijfsleven zijn daarbij heel erg belangrijk. Samen kunnen we de infrastructuur voor de toekomstgeoriënteerde energiedrager opbouwen en uitbreiden.“

“In het kader van onze betrokkenheid voor duurzame mobiliteit investeert de Total Group al jaren in het onderzoek en de ontwikkeling van waterstof als brandstof”, licht Miguel del Marmol, Managing Director van TOTAL BELGIUM toe. “Met dit nieuwe tankstation laten we zien, dat waterstof zeer goed in een gebruikelijk snelweg-tankstation geïntegreerd kan worden.”

Als leidende aanbieder van technische gassen en wereldwijd grootste producent van waterstofinstallaties versnelt Linde al jaren de verdere ontwikkeling van waterstoftechnologie. Bijna alle wereldwijd bestaande tankstations met vloeibare waterstof werden met de tanktechniek van Linde uitgerust. De voordelen van vloeibare waterstof (LH2) blijkt uit de aanzienlijk hogere energiedichtheid in vergelijking met gecomprimeerde gasvormige waterstof (CGH2). Door de hogere energiedichtheid kan bij het transport van de waterstof van de productieplaats naar het tankstation meer energie worden bespaard, dan voor het vloeibaar maken van waterstof besteed moet worden. Bij de tankstations is het daar benodigde opslagvolume aanzienlijk kleiner.


The Linde Group is een wereldwijd leidende gas- en engineeringonderneming, dat met meer dan 50.000 medewerkers in circa 100 landen is vertegenwoordigd en in het boekjaar 2007 een omzet van 12,3 mrd. euro heeft behaald. De strategie van de Linde Group is afgestemd op winstgeoriënteerde en duurzame groei. De gerichte uitbreiding van de internationale handel met toekomstgeoriënteerde producten en service staat daarbij centraal. Linde handelt met verantwoordelijkheid tegenover aandeelhouders, zakenpartners, medewerkers, de samenleving en het milieu - wereldwijd, in elke business area, elke regio en op elke locatie. Linde ontwikkelt technologieën en producten, die voordelen voor de klant verbinden met een bijdrage aan een duurzame ontwikkeling.

Meer informatie over The Linde Group vindt u online op http://www.linde.com