Inline lekdetectie met waterstof

Inline lekdetectie met waterstof van Linde Gas Benelux

Door: Linde Gas Benelux  29-03-2007

Leak Control heeft samen met Linde Gas, voorheen Hoek Loos, een nieuw systeem ontwikkeld voor inline lekdetectie. Uniek is dat nu voor de eerste maal gewerkt wordt met waterstof als traceergas in voedingsmiddelenindustrie. Waterstof is het kleinste molecuul dat wij kennen en heeft ook een hoge “vluchtigheid”. Die laatste eigenschap maakt het gebruik van waterstof als traceergas zo geschikt.

Het waterstofgas zal snel door het kleinste gaatje in de verpakking naar buiten diffunderen. Leak Control heeft een zeer snelle detector voor waterstof ingebouwd in een compacte lekdetectietunnel, de Leak Controller 300. Deze kan inline geplaatst worden in de verpakkingslijn. Hierdoor ontstaat een volautomatische verpakkingslijn, die 100% lekdetectie mogelijk maakt, bij lijnsnelheden van boven 100 verpakkingen per minuut. Ook de gevoeligheid is instelbaar, waardoor het mogelijk is de “lekgrootte” in te stellen. Het grote voordeel bij dit systeem is dat er niet gewerkt wordt met een vacuümstap in de detectie methode, waardoor de genoemde hoge lijnsnelheden mogelijk zijn.

Waterstof is als E 949 toegestaan voor het begassen van voedingsmiddelen en wordt door Linde Gas als foodgrade gas geleverd. Toch is waterstof niet ongevaarlijk. Vandaar dat de veiligheid bij dit systeem grote aandacht krijgt. Er wordt namelijk nooit met hoge concentratie waterstof gewerkt binnen de productiefaciliteit en ook in de verpakking is de concentratie maximaal 5%. Toch is het inzetgebied voor waterstof lekdetectie niet onbeperkt. Met name bij hoge zuurstof gasverpakking van rood vlees is waterstof als traceergas niet geschikt.

De Leak Control 300 is te zien tijdens de PPT FOOD / IMEFA in ’s-Hertogenbosch, 4 en 5 april, op de stand (nummer L1058) van Leak Control Benelux.