Linde Gas Benelux nu écht de markt op met GENIE®-cilinder

Linde Gas Benelux nu écht de markt op met GENIE®-cilinder van Linde Gas Benelux

Door: Linde Gas Benelux  30-01-2013
Trefwoorden: Cilinder, Gasfles, 300 Bar

We schrijven maart 2012 als Linde Gas Benelux, dankzij het vernieuwende karakter van een geheel nieuw ontwikkelde gasverpakking, voorafgaand aan de Techni-Show een zogeheten ‘Innovator Award’ ontvangt voor haar GENIE. Een in de markt voor industriële gassen (ook zuivere) behoorlijk revolutionair concept: gassen onder 300 bar in een kunststof cilinder. Ofwel meer gas in een steeds kleinere fles, dus minder vaak nabestellen en makkelijk te verplaatsen. A star is born, and shining.  

Techni-Show
Een heuse catwalk op een industriële vakbeurs. Daarop vond de voor de Benelux eerste, verkennende launch plaats van blauwe, kunststof gascilinders. Desnoods ter plekke uit elkaar gehaald, want er waren veel nieuwsgierige beursbezoekers. De reacties bleken veelbelovend. Zowel de gebruikershoek alsook mensen die slechts zijdelings iets met gas te maken hebben, reageerden unaniem: een heel mooi concept, revolutionair en vernieuwend. Met een advertentiecampagne in diverse vakbladen was de komst van deze ‘nieuweling in gassenland’ dan ook al uitdrukkelijk aangekondigd, hetgeen leidde tot een drukbezochte stand. Tijdens de tentoonstelling werd gelijktijdig met een enquête de belangstelling in de markt gepeild. Want van tuincentra kennen we al kunststof cilinders met bijv. propaan voor barbecues, terrasverwarming of –keukens. Maar dat is een wereld van verschil met een verpakking die gevuld is onder een druk van 300 bar, zo een hoge productiviteit kan leveren en daarnaast beschikt over een interactieve, digitale inhoudsmanometer met ingebouwd alarm in diverse fases.  

Customer trial
Natuurlijk had Linde van tevoren duidelijke ideeën over mogelijke markten voor lichtgewicht en eenvoudig schoon te houden, 100% waterdichte gasflessen, eventueel uit te voeren met een wielenset en telescopische trekbeugel. Dus werd na de Techni-Show een customer trial opgezet, waarbij een selectie van klanten gedurende twee maanden de gelegenheid kregen om gratis praktijktests te doen, waarbij de GENIE ingezet kon worden bij de dagelijkse werkzaamheden. Er kwamen net zulke uiteenlopende reacties als dat er accessoires bij deze gasverpakking beschikbaar zijn. Van mensen die niet konden wachten tot de verpakking écht beschikbaar zou komen, tot klanten die het concept wel fraai en handzaam vonden, maar er, in hun specifieke bedrijfsproces, toch niet echt behoefte aan hebben. Zo leerde Linde van de vele praktische ervaringen van de echte gebruikers. Dat droeg enorm bij aan de productportfolio waarmee het bedrijf nu van start gaat. En natuurlijk ook aan het opnieuw definiëren van de doelgroepen:
·         installateurs (bijvoorbeeld voor afpersen en lektesten)
·         automotive-industrie (onderhoud bij garagebedrijven)
·         laboratoria (bijvoorbeeld voor gaschromatografie), cleanrooms en R&D
·         onderhoudswerkzaamheden (lassen en snijden) op lastige plaatsen (zoals tram- of spoorwegrails)
·         verwarming, airconditioning en in de koeltechniek  

Er lijken, kortom, voldoende inzetmogelijkheden. In tegenstelling tot ‘gewone’, stalen cilinders is de GENIE geen echte ruimtevreter, want de fles is erop ontworpen om gestapeld te kunnen worden.  

Serious business
Inmiddels is de beschikbaarheid van de GENIE een feit, zij het met een voorzichtige start met 10 liter-cilinders. Naargelang de vraag zijn echter ook grotere formaten leverbaar. Op zich is de markt zeker geïnteresseerd in de brede vormgeving van de cilinder, waardoor deze stabieler staat dan enige andere gasfles ooit. De gewichtsverdeling is daardoor namelijk sterk verbeterd, en daarmee wordt het ‘topzwaar’ zijn van gasflessen met dit nieuwe type cilinder voorkomen. Omvallen of omstoten behoort daarmee tot het verleden, en dus zijn ook de cilinderkettinkjes niet meer nodig.   Dankzij de optionele, grote en afneembare kunststof wielenset is de toch al goed draagbare fles simpel te verplaatsen. Opvallend is ook de eveneens optionele telescopische trekbeugel, waardoor deze gasverpakking voor een industriële gascilinder opvallend handig te manoeuvreren is, net als bijvoorbeeld een trolleykoffer. Dankzij het lichte gewicht en de grote diameter is de GENIE stabieler dan enige andere gasfles voor industriële gascilinders ooit. Omstoten behoort dus tot het verleden.   Echt nieuw voor deze markt is de ‘intelligente’, digitale inhoudsdisplay, zodat voortdurend met één oogopslag informatie zichtbaar is over de hoeveelheid gas die zich nog in de cilinder bevindt, en zo een indicatie geeft van de nog resterende procestijd. De drukregelaar, die voldoet aan ISO 2503, valt op door een plezierig stabiele druk en is door Linde keurig weggewerkt tussen enorme, ergonomische handgrepen. Cilinderafsluiter en drukregelaar zijn hierdoor ook nog eens perfect beschermd. Geen risico dus op het bezeren van vingers of andere blessures.  

Duurzaam
Wereldwijd zet The Linde Group in op maatschappelijk verantwoord ondernemen, met milieuverantwoorde noviteiten. Het nieuwe GENIE-assortiment bestaat dan ook uit composiet cilinders van weerbestendig, recyclebaar kunststof uit HDPE (High Density Polyethyleen). Geen kans dus op corrosie. Dit nieuwe cilindertype kan honderden keren opnieuw gevuld worden, waarna het inderdaad volledig te recyclen is. Steeds vaker een eis voor nieuwe producten in deze tijd, en steeds meer beklemtoond vanuit overheid en bedrijfsleven.

Trefwoorden: 300 Bar, Cilinder, Gasfles,

Ander nieuws en updates van Linde Gas Benelux

Linde Gas onderscheidt zich door Lean and Green Award van Linde Gas Benelux thumbnail
14-11-2013

Linde Gas onderscheidt zich door Lean and Green Award

Linde Gas onderscheidt zich door Lean and Green Award met als doelstelling een CO2 reductie van 20% in 5 jaar tijd.


05-08-2013

Linde Gas Benelux B.V. verkoopt Linde Nitrogen Services aan A.Hak Industrial Services BV

Linde Gas Benelux B.V. verkoopt Linde Nitrogen Services aan A.Hak Industrial Services BV.


15-04-2013

The Linde Group op wereldcongres GAS2013

The Linde Group op wereldcongres GAS2013


04-04-2013

Linde sponsort waterstof tijdens Shell Ecomarathon Europe

Clean Energy is voor Linde Gas een belangrijk topic. Het past ook naadloos binnen de innovatiegedachte van Linde. De Shell


Linde Gas Benelux lanceert iOS app met haar verkooppunten van Linde Gas Benelux thumbnail
25-02-2013

Linde Gas Benelux lanceert iOS app met haar verkooppunten

Linde Gas lanceert iOS app waarmee verkooppunten in de Benelux eenvoudig op te zoeken zijn


Linde Gas Benelux officieel toegelaten tot de IndustrialSocialMedia Award van Linde Gas Benelux thumbnail
08-02-2013

Linde Gas Benelux officieel toegelaten tot de IndustrialSocialMedia Award

Linde Gas Benelux is officieel toegelaten tot de IndustrialSocialMedia Award.


Linde Benelux lanceert in één week zes nieuwe websites van Linde Gas Benelux thumbnail
19-07-2012

Linde Benelux lanceert in één week zes nieuwe websites

Zes nieuwe URL’s, die Linde Benelux achter elkaar online zette. Dat is het resultaat van de start van een wereldwijde


Linde: Uitbreiding aanbod kleine verpakkingen voor speciale gassen van Linde Gas Benelux thumbnail
15-08-2011

Linde: Uitbreiding aanbod kleine verpakkingen voor speciale gassen

Linde Gas meldt voor speciale gassen te beschikken over een hernieuwde range aan kleine verpakkingen, van disposables tot hervulbare cilinders met ingebouwde druk en/of flowregeling.