Banden & Milieu

Banden & Milieu van Yale Nederland

Door: Yale Nederland  26-11-2007
Trefwoorden: Banden, Milieu, Heftruck

Banden & Milieu

Kijk eerst naar de video: http://video.google.nl/videoplay?docid=6398583114847027104

Roermond, november 2007

Tijdens de introductie in 2005 van de nieuwe serie VX-vorkheftrucks van het merk Yale, werd onder andere door de Yale-fabriek verteld dat door “ADS” (Auto Deceleration System) een aanzienlijke langere levensduur van banden bereikt kon worden, omdat men eenvoudig niet meer kon slippen.
Weer zo’n mooi verkoopverhaal dachten wij wat eigenlijk pas later in de praktijk zou moeten blijken.

Nu, twee jaar later, een mooie reden om dit in de praktijk te testen.
En waar konden wij dat als beste doen? Natuurlijk bij een van de eerste gebruikers van deze Yale VX-serie, namelijk Rockwool te Roermond.

Rockwool, producent van onder meer isolatiemateriaal voor woningbouw, plafond- en panelplaten, merk Grodan voor de tuinbouw etc., maar ook als toeleverancier van losse wol voor de remvoeringindustrie als vervanging van asbest, was hier ook sterk in geïnteresseerd.

Een afspraak met de heer George Vaessen, hoofd TD, van Rockwool Roermond was snel gemaakt en op een mooie zonnige dag in november togen wij met camera’s en blocnote naar Roermond.

George Vaessen vertelde dat 31 jaar geleden, toen hij bij Rockwool in dienst kwam, elke dag vorkheftrucks voor de werkplaats stonden met lekke luchtbanden. Zijn eerste actie was dus ook om luchtbanden te vervangen door volrubber. Dit was al de eerste besparing op stilstand en reparatiekosten van banden.
In 1986 kwam de eerste Yale vorkheftruck op hun terrein en mede door de goede service en samenwerking werden alle trucks in 1994 vervangen door Yale trucks.

Rockwool, een volcontinu bedrijf, draait in vijf ploegen zeven dagen per week en 24 uur per dag. U zult begrijpen dat hier niet één maar meerdere chauffeurs op één en dezelfde vorkheftruck rijdt.
Dat is net wat wij nodig hadden, wisselende bestuurders met hun eigen rijgedrag.

“Eigenlijk ben je er altijd mee bezig”, vertelt George Vaessen, daar banden voorheen niet door Wynmalen geleverd werden waren wij altijd aan het testen welk merk en type band het langst volhield. Reken maar uit, meer dan 100 trucks en daar dan de extra kosten van vaker stilstaan en vervanging.

Geen wonder dat toen Wynmalen in 2005 met het nieuwtje over “ADS” op haar VX-serie aan kwam zetten, dit al een reden was om het op de voet te volgen.
Wij hielden immers al een registratie per truck bij wanneer de banden vervangen werden.Binnen, waar het leeuwendeel van de trucks rijdt, rijdt men relatief kleine afstanden over een mooie gladde vloer.
Het snel omschakelen tussen voor- en achteruitrijden, zonder stil te staan, is natuurlijk een veel voorkomende handeling.

Naast het spectaculaire “pluggen”, zoals men dit in vaktermen noemt, laat dit wel veel onnodig rubber achter op de vloer en belast men de transmissie onnodig.

Op het buitenterrein, waar de afstanden wat langer zijn, heeft men ook te maken met het rijden onder alle weersomstandigheden en een ondergrond die veel ruwer is.
U leest het al, een mix van invloeden die nagenoeg bij alle bedrijven kan voorkomen.

George Vaessen vertelt dat er ook nog enkele trucks rondrijden op hun eerste fabrieksbanden.
Dat is mooi, maar wat rijden de nieuwe Yale VX-trucks nu met het nieuwe “ADS” systeem aan uren op deze fabrieksbanden bij Rockwool?
Wij houden u niet langer in spanning:

Op het buitenterrein ging de vervanging van gemiddeld 1200 naar 1700 uur.
Dit is een toename van meer dan 40 procent!
Maar binnen, op de gladde vloer, ging men van 4000 naar 7000 uur!
En dat is zelfs een toename van 75 procent!

Minder vaak bandenvervanging, stilstand, onnodig rubber verbranden en minder rubbersporen op de vloer gaf al snel aan dat deze VX-trucks niet alleen duurzamer met hun banden omgaan, maar hierdoor ook een bijdrage leveren aan het milieu.

Toen bleek dat Wynmalen ook nog deze fabrieksbanden als goedkoopste kon leveren,monteren en de totale “handling” uit handen kon nemen, was het voor de heer George Vaessen snel duidelijk dat Yale goed en milieubewust bezig is.


Inlichtingen: Wynmalen Materials Handling bv te Vlaardingen, tel. 010 – 248 56 30, www.wynmalen.nl, info@wynmalen.nl

Trefwoorden: Banden, Bandenslijtage, Cpr, Heftruck, Lapinus, Luchtbanden, Milieu, Pluggen, Rockwool, Veracitor, Volrubber, Vorkheftruck, Vorktruck, Vx, Wynmalen, Yale,