Snelroldeuren van Albany Door Systems voorkomen energieverlies.

Snelroldeuren van Albany Door Systems voorkomen energieverlies. van Albany Door Systems

Door: Albany Door Systems  17-01-2008

Snelroldeuren van Albany Door Systems voorkomen energieverlies.

De energieprijzen stijgen de pan uit en klimatologen luidden de alarmklok. Iedereen praat over de uitstoot van Co2 en het besparen van energie. Wat voor de consument slechts pijn in de portemonnee betekent, kan voor de productie-industrie enorme prijsstijgingen inhouden die gepaard gaat met een verslechtering van de concurrentiepositie. Er zijn veel manieren om het probleem aan te pakken, zoals overschakelen op energiebesparende productiemethoden, gebruik maken van efficiëntere machines, installeren van nieuwe verwarmingsinstallaties of het isoleren van gebouwen. Soms ligt de oplossing zo voor de hand dat hij totaal over het hoofd wordt gezien. De energie – en daarmee het geld – vliegt letterlijk de deur uit. Inderdaad, in de handel en de industriesector moeten deuren en poorten honderden keren per dag worden geopend. De deuren worden vervolgens opengelaten en moeten soms enige tijd open blijven of ze worden slechts na een bepaalde tijd weer gesloten. Gedurende deze tijd vliegt de warme lucht vanuit het verwarmde deel van het gebouw naar buiten – zodat meer energie nodig is om de verloren gegane warmte weer te vervangen. Hoewel het op zich om kleine hoeveelheden gaat, kan het in totaal behoorlijk oplopen vanwege de frequentie waarmee de deuren worden geopend. Hoe groter het verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur en hoe vaker de deuren open moeten, des te groter de toename van het energieverbruik en dus de kosten.

Met de ontwikkeling van de snelroldeur heeft Albany een belangrijke bijdrage geleverd aan het oplossen van dit probleem. Snelloopdeuren zijn speciaal ontwikkeld als antwoord op dit probleem van het frequent openen en sluiten van de deuren.
Voorbeeld: RapidRoll 3000:
RR 3000 opent 84% sneller
RR 3000 sluit 60% sneller dan een standaarddeur
van dezelfde grootte.

Basisaanname:
RR3000 V = 2,3 m/s
Standaarddeur V = typ. 0,2 m/s

Aan energiebesparing en milieubescherming hangt zeker een prijskaartje?

Niet per se. In het voorbeeld kunnen we met trots zeggen dat precies het omgekeerde het geval is. De poorten zullen zichzelf opmerkelijk snel terugverdienen. Afhankelijk van het toepassingsgebied en de locatie zullen besparingen na twee of drie jaar, zo niet eerder, zichtbaar worden. Na deze tijd zou er een enorme verbetering ten opzichte van de oude situatie te zien moeten zijn. Milieubescherming en energiebesparing kunnen dus wel degelijk een goede beslissing zijn vanuit zakelijk oogpunt.

Energiebesparing:

• Deurafmetingen BxD: 3,5 x 3,5 m
• Verschil van 14 °C tussen binnen- en buitentemperatuur
• 8 km/u wind
• 50 cycli in 24 uur
• 250 operationele dagen
• RapidRoll 3000 in vergelijking met een trage deur

Een energiebesparing van ongeveer € 2200 per jaar
(Rekenvoorbeeld: mogelijke besparingen zijn altijd afhankelijk van lokale omstandigheden)