Doorbraak in "woekerpolisaffaire"

Door: Eijk & Partners van  25-09-2008
Trefwoorden: Woekerpolis, Beleggingsverzekering


Delta Lloyd betaalt 300 miljoen euro aan bijna 300.000 gedupeerde houders van beleggingsverzekeringen waaraan te hoge kosten zijn verbonden. Andere grote verzekeraars als Nationale Nederlanden, Rabobank en Fortis moeten nog over de brug komen. Zij zijn daarover nog in onderhandeling met diverse partijen.

Belangrijke stap
Het Verbond van Verzekeraars noemt de schikking van Delta Lloyd met de stichtingen Verliespolis en Woekerpolisclaim 'een belangrijke stap in een kwestie die de verzekeringsbranche al lange tijd bezighoudt.' De verzekeringskoepel denkt dat het een referentiepunt zal zijn voor andere verzekeraars waartegen procedures lopen.

De Consumentenbond houdt vooralsnog een slag om de arm. Er is een 'redelijk' onderhandelingsresultaat geboekt, maar of de schikking voldoende is, valt volgens de belangenorganisatie nog te bezien. De bond raadt consumenten aan het concrete bod van Delta Lloyd in 2009 af te wachten. 'Dat aanbod moet duidelijk maken welke tegemoetkoming individuele klanten krijgen. Vervolgens kunnen zij bepalen of dat voor hen voldoende genoegdoening is of dat zij toch naar de rechter stappen.'

De toon is gezet
Volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is met de eerste schikking de toon gezet en is er hiermee een nieuwe standaard voor een redelijk kostenniveau van beleggingsverzekeringen. 'Hopelijk is dit het begin van een branchebrede compensatie voor miljoenen beleggers met een woekerpolis', aldus VEB-voorman Jan Maarten Slagter.

De onrust rondom woekerpolissen stamt uit 2006. Toen liet de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten zich kritisch uit over beleggingsverzekeringen. De afgelopen jaren zijn rond de 6,5 miljoen van dit soort producten verkocht.

Bron ANP

Trefwoorden: Beleggingsverzekering, Woekerpolis