Elco Brinkman ontvangt winnaars ‘Innovatie op locatie’

Elco Brinkman ontvangt winnaars ‘Innovatie op locatie’ van Bouwend Nederland

Door: Bouwend Nederland  14-05-2009

Bouwend Nederland voorzitter Elco Brinkman ontving 12 mei vier studenten van de TU Eindhoven in het Bouwhuis in Zoetermeer. De studenten, Ralf van den Boom, Tim Braspenning, Joost Vierling en Stefan Kauffeld, kwamen als beste uit de bus bij het project ‘Innovatie op locatie’ dat jaarlijks georganiseerd wordt door studentenvereniging SUPport in nauwe samenwerking met Bouwend Nederland en docenten van de Technische Universiteit van Eindhoven.

‘Innovatie op locatie’ is een vak waarbij studenten een week lang op een bouwplaats een innovatieve oplossing bedenken voor een eventueel op de bouwplaats heersend probleem of een lopend proces verbeteren. De studenten kregen de mogelijkheid om bij de restauratie van de Sint Jan kathedraal in ’s-Hertogenbosch, een project van aannemingsbedrijf Nico de Bont, te zoeken naar ruimte voor innovaties. De vraagstelling was: ‘Bedenk een manier om de natuursteenelementen zo exact mogelijk te plaatsen, waarbij ook de maattolerantie van twee millimeter in de voegen wordt gehaald.’

Omdat de opdracht in één week uitgevoerd moest worden, en het restauratieproces al in volle gang is, hebben de studenten gezocht naar een direct toepasbare procesinnovatie. Die hebben zij gevonden in een nieuwe bevestiging en stelmethode voor de stelmallen aan de gevel van de kathedraal. Doordat ‘concept IoL’, zoals de studenten hun innovatie noemen, gemakkelijk over de steigerbuizen heen kan worden geschoven en eenvoudig door middel van een schroefmechanisme te stellen is, is het eenvoudiger om de stelmallen waterpas te krijgen en op hoogte te stellen. Hierdoor is in bepaalde situaties tijdwinst te behalen tijdens de stelwerkzaamheden in het complexe restauratieproces.

Elco Brinkman prees de studenten om de praktische toepasbaarheid van hun innovatie. ‘Het idee maakt gebruik van bestaande materialen en is direct toepasbaar. Deze innovatie is niet achter een bureau, maar op de bouwplaats ontstaan. Dat zie je direct. Bouwopgaven worden steeds complexer en vragen steeds meer om dit soort toepasbare innovaties. De komende generatie moet zorgen voor een cultuuromslag.’

Fotobijschrift: Van links naar rechts: Frank Pijnappel namens SUPport, Stefan Kauffeld, Joost Vierling, Elco Brinkman, Tim Braspenning en Ralf van de Boom.