Voorgestelde aanpassing Wet Milieubeheer ongewenst

Door: Transport En Logistiek Nederland, De Ondernemersorganisatie Voor Het Goederenvervoer En De Logistiek  17-08-2006

Verladers en vervoerders zijn verontrust over de voorgestelde aanpassing van de Wet Milieubeheer. De aanpassingen zijn zo ruim geformuleerd dat de overheid op de stoel van de vervoerder en de verlader kan gaan zitten. Een dergelijke vorm van 'overheidsdirigisme' zou uitermate betuttelend, contraproductief en niet van deze tijd zijn. Indien overheidsbeleid faalt, moet dit niet op het bordje van de ondernemer worden gelegd.

EVO, KNV Goederenvervoer en TLN onderschrijven het doel van de wet om milieuoverlast op individuele bedrijfslocaties te verminderen, maar maken bezwaar tegen het oneigenlijke gebruik van de wet om verkeersproblemen op te lossen. Aanleiding voor deze nieuwe regels is een brief van minister Peijs van Verkeer waarin zij aangeeft dat bedrijven meer moeten bijdragen aan het oplossen van de file- en milieuproblematiek.

Met deze aanpassingen kunnen gemeenteambtenaren ingrijpen in complexe logistieke processen bij bedrijven en transportstromen beïnvloeden. Dat gaat dan niet meer over het bedrijventerrein in de eigen gemeente, maar zou bijvoorbeeld ingrijpen in vervoersstromen tussen andere gemeenten en zelfs het buitenland kunnen betekenen. Dat is een ongewenste vorm van overheidsdirigisme. Voortdurende efficiencyverbeteringen zijn inherent aan ondernemen. Bovendien neemt de sector haar maatschappelijke verantwoordelijkheid al volop door milieu-investeringen in onder meer steeds schonere voertuigen, schonere brandstoffen en de het verhogen van de logistieke efficiency.

De voorgestelde aanpassingen zijn onlangs in de Staatscourant door middel van de zogenaamde ontwerp-Activiteiten Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Deze AMvB vult de Wet Milieubeheer aan en vervangt nu bestaande milieuregels voor duizenden bedrijven. De bezwaren van de vervoersorganisatie gelden ten aanzien van het onderdeel verkeer en vervoer van de AMvB


Contact Transport En Logistiek Nederland, De Ondernemersorganisatie Voor Het Goederenvervoer En De Logistiek

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share