Nieuwe generatie brandwerende containers

Nieuwe generatie brandwerende containers van Bumax

Door: Bumax  21-06-2007
Trefwoorden: Opslagsysteem, Brandwerende Kluis, Brandwerende Kast

Bumax introduceert de nieuwe generatie brandwerende containers voor de Europese markt. Nieuwe testen zijn dit jaar succesvol uitgevoerd bij het MPA in Dresden voor zowel >60 als >90 minuten brandwerende systemen, volgens DIN 4102 en Europese normen. Tevens werd brandwerendheid bepaald van binnen naar buiten en vice versa, geheel conform de nieuwe richtlijn voor opslag van gevaarlijke stoffen PGS 15. Hiermee is een nieuwe standaard gezet in de markt voor opslagsystemen voor gevaarlijke stoffen.

Als eerste Nederlandse producent in Europa levert Bumax compleet geteste en gecertificeerde brandwerende containers met een brandwerendheid van >60 en >90 minuten conform NEN6069 en DIN 4102. Met de nieuwe baanbrekende testresultaten kunnen de brandwerende containers in heel Europa toegepast worden.

De brandtest bij het MPA in Dresden is een bijzonder zware test. De  brandwerende container wordt in zijn geheel in de brandoven geplaatst en gedurende 60 resp. 90 minuten verhit tot circa 1.000 °C.
Aan de niet-vuurzijde mag de temperatuur maximaal 180° stijgen teneinde de test succesvol af te sluiten. Tevens zijn nieuwe brandwerende deuren en ventilatieroosters getest, zowel de enkele als de dubbele deur zijn in 60 en 90 minuten brandwerendheid leverbaar. Het MPA in Dresden is een onafhankelijk testinstituut, gespecialiseerd op het gebied van brandtesten.

Eerdere testen op complete brandwerende containers werden uitgevoerd in 1994 en 1998 bij TNO in Delft. Met de invoering van de nieuwe richtlijn voor de opslag van gevaarlijke stoffen, de PGS 15, is de brandwerende opslag van gevaarlijke stoffen zeer strikt omschreven. Hierdoor ontstond de noodzaak om opnieuw testen uit te voeren.
Een brandwerende container moet gezien worden als een kubus, die rondom dezelfde brandwerendheid bezit. Als producent moet men conformiteit aan de PGS 15 aan kunnen tonen door middel van onweerlegbare resultaten, het gaat immers om de opslag van gevaarlijke stoffen en de veiligheid van mens en milieu. Bumax levert gecertificeerde veiligheid zonder compromis.


In totaal zijn 28 modellen moduulcontainers leverbaar, variërend in afmetingen van 1 x 2 tot 3 x 8 meter, de inwendige hoogte is leverbaar vanaf 2 meter tot 2,5 meter. De productie vindt plaats in eigen fabriek in Zwijndrecht, waar tevens productie op klantspecificatie mogelijk is.
De wanden bestaan uit een verzinkt stalen binnen- en buitenwand met een brandwerende kern, afgewerkt in een hoogwaardige coating. Het interieur bestaat uit een geïntegreerde stalen opvangbak met verzinkte roostervloer. De brandwerende deuren zijn standaard uitgevoerd met een deurvastzetinrichting welke zorgt voor een automatische sluiting bij brand.
Explosieveilige elektrische accessoires zijn optioneel leverbaar, zoals verlichting, ventilatie, verwarming en klimaatbeheersing, compleet bekabeld en conform de ATEX-richtlijnen.
De brandwerende moduulcontainers zijn geschikt voor zowel binnen- als buitenopstelling.

Bumax is producent en leverancier van opslagsystemen voor gevaarlijke stoffen voor de Nederlandse en Europese markt, gespecialiseerd in brandwerende opslagsystemen.

S. Buijse, tel. 078-6255210, [email protected]

Trefwoorden: Brandwerende Kast, Brandwerende Kluis, Brandwerende Opslag, Container Gevaarlijke Stoffen, Gevaarlijke Stoffen Container, Gevaarlijke Stoffen Kast, Milieu Opslag, Moduulcontainer, Opslagsysteem,